Сродство - Макасар

 Сродство - Макасар

Christopher Garcia

Групи на роднини и потекло. Слегувањето е билатерално. Жителите на едно село или кластер од соседните села сметаат дека припаѓаат на една локализирана роднинска група, која според традицијата е ендогамна. Меѓутоа, во пракса, мешаните бракови меѓу многу села се правило, што резултира со сложени, широко распространети роднински мрежи. Оттука, навистина е невозможно да се воспостават какви било граници помеѓу преклопувачките роднини групи. Близината или оддалеченоста на роднинските односи се дефинирани во однос на личното сродство на поединецот ( pammanakang ), кое ги опфаќа неговите или нејзините роднини како и сопружниците на вторите. Иако дефиницијата на роднините на една личност е многу важна за стратегијата за брак (бидејќи брачните табуа се формулирани во однос на паманаканг), оценката на социјалниот ранг во голема мера зависи од членството во билатералните групи за потекло (разбојништво). Членовите на секој таков бес го следат своето потекло до вистински или измислен предок преку татко или мајка. Како и селските роднински групи, дивеењето не е локализирано, туку опфаќа безброј број на поединци кои се дисперзирани низ целата земја. Посебни термини се применуваат само на оние бесови во кои членството дава право на наследување на традиционалните политички функции. Бидејќи сите бесови се агамични, повеќето поединци се членови на две или повеќе групи на потекло, кои вособирањето се редат хиерархиски. Иако потеклото се следи подеднакво меѓу мажите и жените, патрилатералните роднински врски се нагласени во однос на наследувањето на функцијата. Од друга страна, постои тенденција да се фокусираме на матрилатералните односи за организирање на ритуали кои се однесуваат на предците основачи на дивеењето.

Терминологија за сродство. Се користи терминологија од типот Ескимо. Терминолошката диференцијација на родот е ограничена на термините за татко, мајка, маж и жена, додека во сите други случаи се додава „женско“ или „машко“ на соодветниот термин. Настрана од термините за „помлад брат или сестра“ и „постар брат или сестра“, возраста на роднините понекогаш се означува со додавање на „млад“ или „стар“ на референтниот термин. Текнонимијата е вообичаена, иако не е правило.


Прочитајте ја и статијата за Макасарод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.