Историја и културни односи - Туркмени

 Историја и културни односи - Туркмени

Christopher Garcia

Турските предци на Огузите на Туркмените првпат се појавиле на подрачјето на Туркменистан во осмиот до десеттиот век од нашата ера. Името „Туркмени“ првпат се појавува во изворите од единаесеттиот век. Првично се чини дека се однесува на одредени групи од Огузите кои преминале во ислам. За време на монголската инвазија во тринаесеттиот век во срцето на Централна Азија, Туркмените побегнале во пооддалечените региони блиску до брегот на Каспиското Море. Така, за разлика од многу други народи од Централна Азија, тие биле малку под влијание на монголското владеење и, според тоа, монголската политичка традиција. Во шеснаесеттиот век Туркмените повторно почнале да мигрираат низ регионот на современ Туркменистан, постепено окупирајќи ги земјоделските оази. До средината на деветнаесеттиот век, мнозинството Туркменистанци станале седентарен или полумадски земјоделец, иако значителен дел останале исклучиво номадски сточари.

Од шеснаесеттиот до деветнаесеттиот век, Туркмените постојано се судирале со соседните седентарни држави, особено со владетелите на Иран и ханатот на Хива. Поделени на повеќе од дваесет племиња и без привид на политичко единство, Туркмените сепак успеаја да останат релативно независни во текот на овој период. До почетокот на деветнаесеттиот век доминантни племиња биле Теќето на југ, Јомут на југозапад и на север.околу Хорезм и Ерсари на исток, во близина на Аму Дарја. Овие три племиња сочинуваа повеќе од една половина од вкупното туркменско население во тоа време.

Во раните 1880-ти, Руската империја успеала да ги потчини Туркмените, но само откако го совладала пожестокиот отпор од повеќето Туркмени отколку од другите освоени групи од Централна Азија. Отпрвин, традиционалното општество на Туркмените беше релативно незасегнато од царското владеење, но изградбата на Транскасписката железница и проширувањето на производството на нафта на каспискиот брег доведоа до голем прилив на руски колонисти. Царските администратори го охрабрувале одгледувањето на памук како парична култура во голем обем.

Исто така види: Сродство - Макасар

Болшевичката револуција во Русија беше придружена со период на бунт во Централна Азија познат како Бунт на Басмачи. Многу Туркмени учествуваа во овој бунт, а по победата на Советите, многу од овие Туркмени избегаа во Иран и Авганистан. Во 1924 година, советската влада го основа модерен Туркменистан. Во раните години на советското владеење, владата се обиде да ја скрши моќта на племињата со конфискација на племенски земјиште во 1920-тите и воведување присилна колективизација во 1930-тите. Иако пан-туркменскиот идентитет беше секако зајакнат под советско владеење, Туркмените од поранешниот Советски Сојуз во голема мера го задржуваат чувството за племенска свест. НаСедумдесетгодишното советско владеење го виде елиминацијата на номадизмот како начин на живот и почетоците на малата, но влијателна образована урбана елита. Овој период беше сведок и на цврстото воспоставување на превласт на Комунистичката партија. Навистина, додека реформистичките и националистичките движења го зафатија Советскиот Сојуз во последните години, Туркменистан остана бастион на конзервативизмот, покажувајќи многу малку знаци на приклучување во процесот на перестројка .

Исто така види: Социополитичка организација - Шерпа

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.