Шеик

 Шеик

Christopher Garcia

ЕТНОНИМ: Шеик

Исто така види: Религија и експресивна култура - Њувар

Шеиците се сунитски муслимани, широко распространети во северна и централна Индија, како и во Пакистан и цел Бангладеш. Од четирите главни муслимански групи во Јужна Азија, шеиците се рангирани на второто место, под Сејидите, но над Патаните и Могулите. Иако теоретски не постои хиерархија на касти во исламот, во пракса луѓето од овие четири групи обично не се мажат еден со друг, сепак, во некои области може да дојде до мешање на бракови, при што шеиците особено се венчаат со Сејиди. Додека последните групи се „Ашраф“ (од странско, блискоисточно потекло), шеиците на крајот се од локално хинду потекло, иако нивните предци можеби преминале во ислам пред многу векови. Шеиците се занимаваат со широк спектар на урбани и земјоделски занимања. Мажите ја земаат титулата „Шеик“ или „Мохамед“ пред нивните имиња, а жените имаат „Биби“ по нивните имиња.

Видете исто така Могул ; муслимански ; Патан; Сајид

Исто така види: Цоцил и Целтал од ПантелхоПрочитајте ја и статијата за Шеикод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.