Религија и експресивна култура - Корјакс и Керек

 Религија и експресивна култура - Корјакс и Керек

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Култот на гавранот (Qujgin'n'aqu или Qutqin'n'aqu во Керек-Кукки), демиург и творец на животот на земјата, бил присутен меѓу Корјаците, како и кај другите североисточни палеоазиски народи. Се принесувале жртви на љубезни, но и на зли духови, со цел да се помират. Меѓу љубезните духови биле и предците, кои биле обожувани на посебни места. Населените Корјаци имале духови чувари за нивните села. Кучето се сметало за најпријатна жртва за духовите, особено затоа што ќе се прероди во друг свет и ќе им служи на предците. Религиозните идеи и жртвените практики на Корјак биле зачувани кај номадските сточари на ирваси (и Кереките) и опстанале до воспоставувањето на советската власт, а всушност до 1950-тите.

Верски практичари. Корјаците сами правеа жртви, но кога не можеа да ги надминат махинациите на злобните духови, прибегнаа кон помош на шамани. Шаманот, или маж или жена, бил лекувач и гледач; шаманската дарба била наследена. Дајрето ( iaiai или iaiar ) му било незаменливо на шаманот. Шаманите на Керек очигледно не користеле тамбура.

Церемонии. Традиционалните корјачки празници останаа во сеќавањето на луѓето. Еден пример е есенскиот празник на благодарноста, Хололо, кој траеше неколку недели и се состоеше од големаброј на последователни церемонии. Семејството Корјак-Карагинец сè уште го славеше овој празник во 1960-тите и 1970-тите. Денеска се засилува копнежот за реконструкција на етничкиот самоидентитет.

Уметност. Фолклорот на Корјак е претставен во легенди, приказни, песни и танци. Државниот ансамбл за народно пеење и играње Корјак, „Менго“ е добро познат не само во поранешниот Советски Сојуз, туку и во други земји.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Њувар

Медицина. Првично лекувачот бил шаманот, а оваа практика продолжила до 1920-тите-1930-тите. Денес Корјаците се вклучени во јавниот здравствен систем на областа.


Смрт и задгробен живот. Корјакс имал неколку начини на погребување: кремирање, погребување во земја или на море и криење на мртвите во расцепи на карпи. Некои групи населени Корјаци го разликуваа начинот на погребување според природата на смртта. Оние кои умреле од природна смрт биле кремирани; мртвородените бебиња биле закопани во земја; оние кои извршиле самоубиство останале без погреб. Керекс имал обичај да ги фрла мртвите во морето. Сточарите на ирваси претпочитаа кремирање. На погребната клада беа ставени сите прибор и предмети што ќе му требаат на покојникот на другиот свет. Придружните ирваси намерно биле погрешно искористени - Корјаците верувале дека во следниот свет сите нешта имаат форма дијаметрално спротивна од нештата во нашиотсветот. Современите Корјаци ги закопуваат своите починати на руски начин, додека сточарите на ирваси сè уште ги кремираат мртвите.

Исто така види: Брак и семејство - јапонски

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.