Религија и експресивна култура - Украинци од Канада

 Религија и експресивна култура - Украинци од Канада

Christopher Garcia

Религиозни верувања и практичари. Украинската католичка и украинската грчка православна црква се доминантни традиционални деноминации во украинско-канадската заедница, кои имаат околу 190.000 и 99.000 приврзаници, соодветно (последната бројка вклучува и малцинство од други православни деноминации). На пописот од 1981 година, Украинците исто така пријавиле придржување кон римокатолицизмот (89.000), Обединетата црква (71.000) и многу други форми на христијанство. Околу 42.000 не покажаа верска предност. И покрај намалената посетеност во двете традиционални украински цркви, особено кај помладите генерации, тие продолжуваат да одржуваат значајно значење во украинско-канадското општество. Украина го усвои византискиот облик на христијанството пред илјада години, и на тој начин се следат источните христијански традиции на богослужба. Во споредба со повеќето западни христијански практики, обредите се прилично антички и ритуални. Постариот јулијански календар традиционално го задржуваат овие цркви, па така Божиќ се слави на 7 јануари. Украинската католичка (униатска, грчко-католичка) црква го признава раководството на папата во Рим, иако теоретски го задржува својот православен обред. Украинската грчка православна црква во Канада, основана во 1918 година, е независна. И украинската католичка и православната заедница во Канада имаатпретрпе извесна западност во однос на нивната духовна култура. Општото прифаќање на латинизираните ритуали, англискиот јазик и поновиот Грегоријански календар е пораспространето меѓу католиците.

Церемонии. Украинската култура беше многу богата со традиционална наука до почетокот на дваесеттиот век, делумно поради тоа што беше релативно изолирана од космополитските влијанија и израмнувачките притисоци на индустријализацијата. Така, повеќето емигранти се поистоветуваат со богата традиција на ритуали и обичаи. Општествениот живот генерално беше нарушен при миграцијата поради изолацијата и затоа што канадските политики за населување на прериите ги исклучуваа тесно поврзаните селски населби. Сепак, во многу заедници, разни обичаи беа одржувани, приспособени, а понекогаш и реконструирани за да се воспостави единствена украинско-канадска ритуална култура. Најважната церемонија која се занимава со животниот циклус е свадбата, која често е голема и содржи храна, пијалок, дружење, танцување и подарување.

Исто така види: Историја и културни односи - Јакут

Културниот одговор на смртта е делумно под влијание на источнохристијанската духовност на заедницата, како и на врските со нејзиното селско потекло. Овие фактори се рефлектираат во услугите извршени за време на погребот, намалената тенденција за изолирање на живите од трупот, донекаде одредени маркери на гробовите и традиционалните посети на гробиштата напропишани интервали. Генерално, сепак, погребните практики и ставови сега се усогласени со оние на канадскиот мејнстрим.

Најважните календарски празници се Божиќ ( Риздво ) и Велигден ( Великден' ), и двата имаат многу украински карактеристики. Главниот фокус на Божиќ е на вечерата на Бадник, која традиционално се состои од дванаесет јадења без месо. Следуваат коледари, црковна служба и посета. Божиќ се слави двапати секоја година од страна на многу украински семејства во Канада, еднаш на 25 декември и повторно, малку поинаку, на 7 јануари. Врвот на Велигден е прекин на постот со благословен семеен оброк во недела по црковната служба. Забавите пред постот ( Пушченнија ), новогодишната ноќ ( Маланка ) на 13 јануари и прославите на празникот на жетвата ( Обжинки ) се вообичаени во многу заедници.

Други празници вклучуваат Денот на независноста на Украина, годишнината на Тарас Шевченко (националниот поет на Украина) и бројни помали верски празници. Украинско-Канаѓаните учествуваат и во канадските празници како што се Денот на вљубените, Денот на Канада, Ноќта на вештерките, Денот на благодарноста итн.

Исто така види: Социополитичка организација - Ром

Уметност. Уметноста е многу важна за украинско-канадската култура. Навистина, тие го сочинуваат најистакнатиот аспект на украинско-канадскиот живот во главите на многу Украинци и не-Украинци. Многу народниУметноста била донесена од Европа од раните имигранти, бидејќи тие живееле во култура каде што домашните предмети главно биле рачно изработени и активностите биле директно организирани. Во Украина, стилот и формата на овие уметности беа доста специфични. Уметноста почна да се поистоветува со самата украинска свест. Со транзицијата кон урбаниот, технолошкиот и потрошувачкиот свет на Канада од дваесеттиот век, старите активности и занаети изгубија голем дел од нивната практична вредност. Од друга страна, многумина ја задржаа, па дури и стекнаа вредност како симболи на украинскоста, маркери на посебна субкултура во канадското милје. Оваа функција остана релевантна во современиот северноамерикански контекст. Во врска со овој процес, многу од овие „народни уметности“ радикално се променија во форма, материјали и контекст. Термините „псевдо-народни уметности“, „национални уметности“ или „украински поп“ се предложени за да одразат некои од современите карактеристики на овој вид активност. Популарните современи манифестации на украинско-канадската материјална култура вклучуваат народни носии, ткаење, везење, сликање велигденски јајца, црковна архитектура, различни стилови на керамика и разни новини. Ликовната уметност на литературата, сликарството и скулптурата имаат живописни украински варијанти во Канада. Сценираните народни ора и хорското пеење се исклучително популарни во многу заедници. Украинската музичка индустријавклучува снимање изведувачи во многу различни стилови.

Медицина. Народната медицина беше силна во западноукраинските села и во руралните средини на Канада во претходните години. Локалните специјалисти развија многу знаење и експертиза за справување со широк спектар на здравствени проблеми. Остатоци од ова знаење постојат неофицијално, понекогаш се справуваат со проблеми надвор од доменот на традиционалната медицина. Украинско-Канаѓаните учествуваат во канадскиот здравствен систем.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.