Религија и експресивна култура - Централни Јуп'ик Ескими

 Религија и експресивна култура - Централни Јуп'ик Ескими

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Традиционалниот светоглед на Јуп'ик Ескимите опфати систем на космолошки репродуктивен циклус: ништо во универзумот конечно не изумира, туку се прероди во следните генерации. Ова гледиште се рефлектираше во елаборирани правила кои ги опишуваат практиките за именување, церемонијалните размени и секојдневниот живот. Овие правила бараа внимателни ставови и активности за да се одржи правилниот однос со човечкиот и животинскиот духовен свет и така да се обезбеди нивно враќање во последователни генерации. Во текот на изминатите сто години, Јупик Ескимите станаа активни практичари на руското православие, католицизмот и моравизмот. Иако тие напуштија многу традиционални практики, многу од нив беа задржани и традиционалниот генеративен светоглед останува очигледен во многу аспекти на современиот селски живот.

Исто така види: Култура на Ирска - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Верски практичари. Традиционално, шаманите имале значително влијание како резултат на нивните гатачки и исцелителни улоги. Кога мисионерите пристигнале во деветнаесеттиот век, тие ги гледале шаманите како нивни противници, а многу од шаманите активно се спротивставиле на новото христијанско влијание. Други, пак, се преобратија и станаа домородни христијански практичари. Денес, главните христијански деноминации во западна Алјаска ги водат домородните пастири и ѓакони.

Церемонии. Традиционалнотозимскиот церемонијален циклус се состоел од шест големи церемонии и голем број помали. Поединечно, церемониите служеа за да се нагласат различните аспекти на односите меѓу луѓето, животните и духовниот свет. Меѓу другото, церемониите обезбедија повторно раѓање и враќање на животните во претстојната сезона на жетва. Преку драматични ритуални пресврти на нормалните продуктивни односи, човечката заедница беше отворена за духовите на играта, како и за духовите на човечките мртви, кои беа поканети да влезат и да добијат надомест за она што го дале и веројатно ќе продолжат да го даваат. од своја страна. Маскираните танци, исто така, драматично ги пресоздаваа минатите духовни средби за да го поттикнат нивното учество во иднината. Заедно, церемониите сочинуваа цикличен поглед на универзумот при што правилната акција во минатото и сегашноста репродуцира изобилство во иднината. Со текот на годините, христијанските мисионери драматично би го предизвикале изразувањето на ова гледиште, иако никогаш целосно не го замениле.

Исто така види: Социополитичка организација - Ибан

Уметност. Пеењето, танцувањето и изградбата на сложени церемонијални маски и фино изработени алатки беа важен дел од традиционалниот живот на Јупик. Иако церемониите повеќе не се практикуваат, традиционалното рекреативно танцување и меѓуселските танци за размена продолжуваат во многу крајбрежни заедници. Имаше и богата усна литератураприсутни традиционално. Иако многу од приказните се изгубени, регионот сè уште поседува голем број упатени и стручни оратори.

Медицина. Народот Јупик традиционално ја сфаќал болеста како производ на духовна злонамерност предизвикана од несоодветната мисла или дело на една личност во однос на духовниот свет. Техниките на лекување се состоеле од хербални лекови, ритуално прочистување и ангажирање духовни помошници за да ги истераат злобните сили. Во моментов, западната клиничка медицина е основно средство за справување со болести и болести, иако традиционалните хербални лекови сè уште често се користат.

Смрт и задгробен живот. Смртта не се сметаше за крај на животот, бидејќи се веруваше дека некои духовни аспекти на секој човек и животно повторно се раѓаат во следната генерација. Традиционалните Јупик Ескими, исто така, верувале во Скајленд, како и во подземјето Земја на мртвите, во кои биле сместени душите на мртвите луѓе и животни. Токму од овие светови духовите беа поканети да учествуваат во церемониите што се одржуваат во нивна чест во човечкиот свет.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.