Религија и експресивна култура - Чуј

 Религија и експресивна култура - Чуј

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Неколку семејства во Сан Матео и Нентон станаа протестанти. Во Сан Себастијан, градот е поделен помеѓу традиционалните религиозни верувања и силниот доктринализам на католичката акција. Традиционалистите во Сан Себастијан го одржуваат календарот од 260 дена и ги слават ритуалите на садење и жетва, нов оган и нова година. Сектата Catholic Action ги нарекува сите овие верувања како „лаги“, а на практичарите како волшебници.

Во Сан Матео, католицизмот е многу посинкретичен. Постои темелна идентификација на Meb'a' (Сираче), културен херој, со Исус. Марија е и мајка на Меба и месечина. Бог го овоплотува сонцето.

Повеќето природни карактеристики - ридови, карпи, потоци и пештери - имаат духови. На духовите во пештерите, кои често се предци на жителите на градот, може да им се пријде за помош и совет. Апликантот носи понуда, обично свеќи и алкохол, и го пишува своето прашање или барање на мало парче хартија, оставајќи го на влезот на пештерата. Следниот ден таа или тој се враќа и го зема писмениот одговор.

Исто така види: Историја и културни односи - Туркмени

Верски практичари. Има неколку верски специјалисти. Молитвените можат да бараат здравје, трезвеност, добри култури и силни животни. Секој град треба да има главен молитвеник кој го поставува ритуалниот календар за годината, прави глобални петиции за земјоделски култури и одредува датумиза задачи за земјоделско и градско одржување. Има и гатачи, билкари, коскени, масери, акушерки, лекувачи и волшебници. Кога волшебникот ќе стане премногу силен или премногу богат, заедницата може да одлучи да го убие.


Церемонии. Церемониите на животниот циклус се: при раѓање, прочистување на мајката и детето во сауна, погребување на породувањето и погребување на никулецот од папокот; во првата година, „ширење на нозете“, во која се доделуваат родови улоги; во првите три години, крштевањето/именувањето, при што децата стекнуваат кумови и прво причестување, кое ретко се празнува; во првата менструација, миење и прочистување на косата со пот бања; преминот на момчињата кон младоста, кој е помалку забележан од оној на девојчињата; брак; инструкции за смртна постела; погреб; постпогребно прочистување; и смртни годишнини и причестување со предците.

Исто така види: Брак и семејство - Латиноамериканци

Церемонии од годишен циклус се: тепање на овошни дрвја и деца; благослов на семе и нива; жетва; благодарност; бранење на злото во текот на петте „лоши“ денови на крајот на годината; и нов пожар (годишно чистење на домот).

Се одржуваат церемонии за инаугурација на која било структура или големо стекнување (на пр. камион, стерео или подигнато огниште) и за отворање и затворање јавни настани. Секој град има годишен фестивал за својот светец-заштитник.

Медицина. Болеста е функција на рамнотежа помеѓу духовниот и физичкиот свет. Западенмедицината, особено патентните лекови како што се аспирин, антихистаминици и антациди, придружени со билни тоници, се користат за лекување на микробиотски нарушувања, алергиски реакции и варење. Лезијата или паузата ќе се исчистат, дезинфицираат, наместат, преврзат и подоцна да се масираат. Духовно растројство ( сусто ) може да ја придружува болеста или да резултира од шок од повреда или блиску. „Стравот“ го лекува специјалист за ритуали. Зависта, гневот, алкохолот, светоста и светлата кожа, коса или очи го прават човекот „жежок“. Кога некој „жешко“ ќе погледне дете или трудница, може да предизвика детето да ја изгуби душата или жената да се разболи и евентуално да абортира. Старешините или гатачите можат да го извршат потребниот ритуал на лекување. Болеста може да биде испратена и од предци или вештерки и мора да ја излечат други религиозни исцелители. Малите болести се класифицирани како „генерички, нечовечки“; главните болести, како што се голема кашлица, големи сипаници и рак, се класифицирани како „возрасни мажи“.

Смрт и задгробен живот. Традиционалното верување Чуј смета дека смртта е премин кон „преродба“. Упатствата за смртта се обврзувачки обврски, а духовите ги спроведуваат со санкции за болест и несреќа. Духовите одржуваат интерес за работите на нивните семејства и може да им се пристапи за совет и помош, или на семејните олтари, влезовите на пештерите, врвовите на ридовите или, во Сан Матео, на крстосниците и пристапите доКласичните структури на Маите во основата на модерниот град. На денот на сите светци гробовите се чистат и украсени со цвеќиња. Семејствата носат гозби на гробиштата и пикник на гробовите, оставајќи порции за покојникот. Маримбаси играат, а децата летаат со змејови. На опашките на змејовите често пишуваат имиња на мртви роднини, заедно со молитви или молби.

Животот после смртта е многу сличен на животот пред смртта. Гробните добра обично вклучуваат облека, храна, садови и алатки кои му служеле на покојникот во секојдневните активности. Една посебна задача на мртвите е да ги чуваат вулканските вратови чисти од остатоци; многу духови од Сан Матео одат на работа во вулканот Санта Марија, со поглед на Кецалтенанго. Тие имаат пазарен ден во недела, кога одат на специјален плоштад во Кецалтенанго и ја продаваат својата стока. Живите роднини можат да ги посетат мртвите таму, но можат да разговараат со нив само преку преведувачи. Евангелистичката и католичката акција Чуј ја потврдуваат доктрината на нивните вери во врска со смртта и задгробниот живот.


Прочитајте ја и статијата за Чујод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.