Сродство, брак и семејство - грузиски Евреи

 Сродство, брак и семејство - грузиски Евреи

Christopher Garcia

Брак. Браковите меѓу грузиските Евреи, по правило, биле ендогамни. Грузиската еврејска свадбена церемонија била поврзана со земјоделскиот календар: во есента и почетокот на зимата, таа била поврзана со бербата на културите, особено на грозјето; во пролет, со повторното раѓање на природата. Оваа церемонија целосно ги зачувува свадбените традиции на Евреите од библиските времиња; тоа е мистериозна претстава која го претставува соединувањето на небото и земјата, оплодувањето на земјата и растот на растенијата.

Традиционалната блискост на еврејското семејство е втемелена во традициите на лојалност и морално однесување на сопружниците, особено на сопругата. Воспитана во строга согласност со древните традиции, таа требаше да биде скромна и дискретна во односите со мажите, особено оние со нејзиниот свекор и постарите браќа на нејзиниот сопруг. Снаа може со години да не му се обраќа на свекорот, а ако му се обрати, ќе го нарече „Батоно“ (господине). Таа, исто така, ќе се обрати со почит на нејзината свекрва и на постарите браќа на нејзиниот сопруг.

Исто така види: Чуј - Историја и културни односи

Домашна единица. Како по правило, грузиските Евреи живееле во големи пошироки семејства. На почетокот на дваесеттиот век, со воведувањето на капитализмот во селата и од други социо-економски причини, големите семејства почнаа почесто да се распаѓаат на мали, нуклеарни семејства.

Поделба на трудот. Основните занимања на мажите биле земјоделските работи, занаетчиството и трговијата. Работата што спаѓаше во категоријата машки обврски ја раководеше постариот маж, најчесто таткото. По смртта на таткото, најстариот син требало да стане глава на семејството и да биде обдарен со истите права и да има иста почит како таткото. Главата на семејството ќе ја распределува тековната и сезонската работа, ќе внимава на нејзиното навремено остварување, ќе ги регулира односите со надворешниот свет, ќе се грижи за потребите на семејството, ќе дава деца во брак и ќе го дели имотот. Во исто време, да се биде глава на семејство не значело да се насочуваат работите само во согласност со сопствените желби: при одлучувањето за прашања кои биле важни за семејството, главата на семејството обично се консултирал со домаќинството.

Примарни обврски на жените беа грижата за децата и домашната работа. Домаќинските работи биле поделени на снаите или снаите и свекрвата. Најстарата жена (најчесто свекрвата) ја режираше работата на жените. Таа беше задолжена за се во домот, а снаите несомнено ги следеа нејзините упатства. Меѓу личните обврски на господарката на куќата биле печењето леб и подготвувањето храна. Сите преостанати домашни работи ги извршуваа снаите. Во случај на смрт или неспособност насвекрва, обврските на господарка на куќата и биле префрлени на најстарата снаа.

Исто така види: Култура на Фиџи - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Придонесот на жените во земјоделската дејност беше минимален. Се сметало за срам за жените да се занимаваат со земјоделски работи - орање, сеење, плевење. Тие учествуваа само во бербата.

Социјализација. Во семејството големо внимание се посветувало на поучувањето на децата. Момчињата од мали нозе биле всадени со љубов кон занаетчиството и обучени за земјоделска работа; девојки, во домашни работи и везана. Девојчињата на возраст од десет до 12 години се очекуваше да ги совладаат овие задачи.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.