Религија и експресивна култура - Њувар

 Религија и експресивна култура - Њувар

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Будизмот, хиндуизмот и домородните верувања коегзистираат и се мешаат меѓу Њуарите. Главната форма на будизмот што се практикува овде е Махајана или „Патот“ на големото возило, во кој тантрицизираниот и езотеричен „Пат“ Вајрајана, дијамант или гром се смета за највисок. Будизмот Теравада не е толку популарен, но во последниве години има умерено оживување. Хиндуизмот има корист од посилната поддршка неколку векови. Шива, Вишну и сродните брамански божества се почитувани, но покарактеристично е обожувањето на различни божици наречени со сеопфатни термини како што се mātrikā, devī, ajimā, и mā. Домородните елементи се гледаат во ритуалите на digu dya, byāncā nakegu („хранење жаби“ по пресадување ориз), верувањата за натприродните и многу други обичаи. Њуарите веруваат во постоење на демони ( lākhe ), злобни души на мртвите ( pret, agati), духови (bhut, kickanni), зли духови ( khyā), и вештерки ( бокси). Местата за кремирање, раскрсниците, местата поврзани со вода или депонирање и огромните камења се нивните омилени места за прогонување. Свештениците и другите практичари ги користат мантрите и приносите за да ги контролираат и удоволуваат.

Верски практичари. Губхаџу и Брахман се будистички и хинду свештеници, соодветно; тие се во брак Домаќинства, какосамо монасите од Теравада се целибат. Будистички и хинду свештеници служат на ритуали во домаќинството, фестивали и други обреди. Тантриските свештеници или Акаџу (Кармачарја), погребните свештеници или Тини (Сивацарија) и Бха се оценети пониско. Астролозите се поврзани и со погреби на некои места. Во одредени локалитети, Khusah (Tandukār) служат на кастата Nay како свештеници во домаќинството.

Церемонии. Главните ритуали на животниот циклус се: ритуали при и по раѓањето ( macā bu benkegu, jankwa, итн.); две фази на иницијација ( bwaskhā и bare chuyegu или kaytā pūjū за момчиња; ihi и bārā tayegu за девојки); свадбени церемонии; старосни прослави ( budhā jankwa ) ; погребни и посмртни обреди. Во еден локалитет се практикуваат четириесет или повеќе календарски ритуали и фестивали. Некои, како што се гатамуга (гантакарна ), мохани дасаи, сванти, и тихар, се заеднички за сите локалитети, но многу други фестивали се локализирани. Нудењето милостина е важен религиозен чин, од кој будистичкиот самјак е најпразничен. Има ритуали кои се повторуваат во рок од една година. Nitya pūjā (секојдневно обожавање на божества), sãlhu bhway (празник на првиот ден од секој месец) и mangalbār vrata (пост во вторник) се примери. Има и ритуали чиј датум не е фиксиран, кои се изведуваатсамо кога е потребно или предложено.

Уметност. Новиот уметнички талент е прикажан во архитектурата и скулптурата. Инспирирани од индиската традиција, се развиле уникатни стилови на палати, храмови, манастири, ступи, фонтани и станбени згради. Тие често се украсени со резби на дрво и опремени со камени или метални скулптури. Религиозни слики се наоѓаат на ѕидовите, свитоците и ракописите. Музиката со тапани, кимвали, дувачки инструменти, а понекогаш и песни е незаменлива на многу фестивали и ритуали. Повеќето уметности се практикуваат од мажи.

Медицина. Болеста се припишува на зли предмети, лоша волја на мајките божици, вештерство, напад, поседување или друго влијание на натприродни, неусогласеност на планетите, зли магии и социјална и друга дисхармонија, како и природни причини како лоша храна , вода и клима. Луѓето прибегнуваат и кон модерни објекти и кон традиционални лекари. Меѓу последните се jhār phuk (или phu phā ) yāyemha (егзорцист), vaidya (медицински човек), kavirāj (ајурведски лекар), акушерки, коски од берберската каста, будистички и хинду свештеници и dyah waikimha (еден вид шаман). Популарните методи на лекување вклучуваат четкање и дување на болни предмети во телото ( phu phā yāye ), читање или прикачување мантри (магии), принесување понуди занатприродни или божества и користење локални хербални и други лекови.

Исто така види: Историја и културни односи - Окситанци

Смрт и задгробен живот. Се верува дека душата на покојникот мора да биде испратена во вистинското место на живеење преку серија постмрточни обреди што ги изведуваат машките потомци. Инаку останува на овој свет како штетен прет. Две идеи за задгробниот живот, онаа за рајот и пеколот и онаа за повторното раѓање, коегзистираат. Постигнувањето на добар или лош задгробен живот зависи од заслугите на личноста акумулирани додека е жив и од правилното извршување на ритуалите. И покојниците се обожуваат и се помируваат како предци.

Исто така види: Култура на Габон - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејствоПрочитајте ја и статијата за Њуарод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.