Религија и експресивна култура - Ирски патници

 Религија и експресивна култура - Ирски патници

Christopher Garcia

Религиозни верувања и практики. Ирските патници се римокатолици и продолжуваат да ги одгледуваат своите деца во католичката црква. Но, поради недостигот на формални упатства, повеќето патници интегрирале во нивните празнувања голем број свои религиозни практики. Некои, како новонас или неколкудневно молење за посебна намера, се постари католички практики кои црквата не ги охрабрува широко, поради тенденцијата на практичарите да покажуваат знаци на суеверие наместо да ја потврдуваат својата вера. Религиозноста на жените патници е силна, додека мажите учествуваат во редоследот на тајните, но не одат редовно во црква. Сите патници се крстат како бебиња, првата причест ја добиваат околу осумгодишна возраст и се потврдуваат помеѓу тринаесет и осумнаесет. Жените продолжуваат да присуствуваат на миса, се причестуваат и често одат на исповед во текот на нивниот живот. Повеќето мажи присуствуваат на миса само на празници и за специјални настани. Постарите патнички жени секојдневно присуствуваат на миса за „дополнителни благодати“ или посебни намери. Постојат четири главни грижи за кои патниците, особено жените, се молат по важност: нивните ќерки да се омажат; дека нивните ќерки, откако ќе се омажат, ќе забременат; дека нивните сопрузи или синови престанале да пијат; и да се надминат сите здравствени проблеми во семејството. Поради тоа колку време се вклучени Патницитепатот и жртвите што се случија од сообраќајни несреќи, жените патници се загрижени за нивото на социјално пиење што го практикуваат мажите. Притисокот од жените резултираше со тоа што мажите од Ирски патници „го преземаа залогот“. Тие бараат локален свештеник да сведочи пред олтарот на црквата како го преземаат залогот или ветуваат дека ќе престанат да пијат на одредено време. Ова се прави внатре во црквата без други сведоци.

Смрт и задгробен живот. Ирските патници веруваат, како што учи Римокатоличката црква, дека постои задгробен живот. Патниците не веруваат во ништо што се разликува од мејнстрим католичкиот начин на размислување. Во минатото, погребите на патниците се одржуваа еднаш годишно за да се овозможи што повеќе патници да присуствуваат. Растојанието што патниците мора да го поминат од нивните села за да добијат работа им отежна на некои семејства да присуствуваат на сите активности што ги одржуваат другите патници. Поради тешкотијата да се вклучат сите патници во плановите за погреб и зголемувањето на трошоците за погреб, погребите сега се одржуваат во рок од шест месеци од смртта на лицето. Ирските патници продолжуваат да ги погребуваат своите мртви на гробиштата што ги користеле нивните предци, иако неодамна, патниците почнаа да ги погребуваат своите роднини на локалните гробишта.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.