Ориентација - Атони

 Ориентација - Атони

Christopher Garcia

Идентификација. Атони живеат во централниот планински дел на западен Тимор, Индонезија, ограничен на исток со Тетум и на запад со морето или со ротинези и други низински групи имигранти околу заливот Купанг и градот Купанг, главниот град на провинцијата на Источните Мали Сунди (Propinsi Nusa Tenggara Timur). Атони се државјани на Индонезија од 1949 година, кога Република Индонезија ги наследи холандските Источни Инди. Атони целосно ги окупира двете административни окрузи Северен-централен Тимор и Југо-централен Тимор, дел од округот Купанг и поранешната португалска енклава Ое-куси во Западен Тимор, за која има право и окупирана од Индонезија од 1975 година, иако не е призната од Обединетите нации. . Името „Атони“ значи „човек, личност“ и е скратено од „Атоин Пах Мето“ (Луѓе на сувата земја) или „Атоин Мето“ (суви луѓе) („Атоин“ е „Атони“ во метатеза). Европејците ги нарекоа „Тиморци“, а Индонезијците од Купанг може да ги нарекуваат „Оранг Тимор Асли“ (Домородниот Тиморец) за разлика од имигрантите Ротинези, Савунези и другите доселеници околу Купанг кои доаѓаат од блиските острови.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Руски селани

Локација. Атони се наоѓаат на приближно 9 o00 ' до 10° 15′ југоисточно и 123°30′ до 124°30′ источно во планинските централни региони и ретко покрај маларичните брегови со нивните сиромашни почви. Тимор е планински со само скромни крајбрежни низини и малку рекирамнини. Климата е обележана со интензивна западна монсунска сезона на дождови (од јануари до април) и долга источна монсунска сушна сезона (мај до декември) кога може да има само умерени локализирани дождови. Големите карпести ридови и некои природни савани го обележуваат пејзажот на западниот Тимор.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Кламат

Демографија. Пребројувањето на пописот не е точен, но се проценува дека Атони брои околу 750.000 и е најголемата етничка група во западен Тимор.

Јазична припадност. Атони зборуваат австронезиски јазик од Тиморската група што не е меѓусебно разбирлив со јазиците на нивните соседи на островот или блиските острови. Не се користи пишан јазик, иако некои црковни книги биле подготвени пред Втората светска војна од холандски лингвист со романизирано писмо. Индонезискиот национален јазик сега се користи во градските канцеларии, бизниси, градските и руралните училишта, медиумите и некои цркви; сродниот дијалект, Kupang Malay, го користеле трговците со векови.

Прочитајте ја и статијата за Атониод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.