Религија и експресивна култура - Хаида

 Религија и експресивна култура - Хаида

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Животните биле класифицирани како посебни типови на луѓе, поинтелигентни од луѓето и со способност да се трансформираат во човечки облик. Се сметало дека животните живеат на копно, на море и на небо во социјален поредок што го отсликувал оној на Хаида. Традиционалните верувања се во голема мера поместени од христијанството, иако многу Хаида сè уште веруваат во реинкарнација.

Исто така види: Американци од Сиера Леоне - историја, модерна ера, првите жители на Сиера Леоне во Америка

Церемонии. Хаидата се молела и давала жртви на господарите на дивечот и на суштествата кои давале богатство. Главните церемонијални настани беа гозбите, танцовите и танцовите изведби. Се очекуваше високи мажи да бидат домаќини на овие настани. Имотот беше дистрибуиран преку Potlatch во неколку наврати, вклучително и изградба на куќа од кедар, именување и тетовирање на деца и смрт. Потлацките, исто така, вклучуваа гозби и танцови изведби, иако може да се приредува гозба освен танцот.

Уметност. Како и со другите групи од северозападниот брег, резбата и сликарството беа високо развиени уметнички форми. Хаидите се познати по своите тотемски столбови во форма на предни столбови на куќата, спомен-столбови и мртовечки столбови. Сликарството вообичаено вклучуваше употреба на црна, црвена и сино-зелена боја за да се создадат високо стилизирани претстави на зооморфните матрилинеални фигури на гребенот. Телото на поединец од висок ранг често било тетовирано и лицата биле сликаницеремонијални цели.

Исто така види: Социополитичка организација - Washoe

Смрт и задгробен живот. Третманот на починатиот ги рефлектираше статусните разлики. За оние од висок ранг, откако лежеле во состојба неколку дена во куќата, телото било погребано во гробницата на лозата каде што останало или трајно или додека не се ставило во мртовечница. Кога стожерот бил подигнат, се држел капак и за почит на починатиот и за признавање на неговиот наследник. Обичните луѓе обично биле закопувани одвоено од благородниците, а резбаните столбови не биле подигани. Робовите биле фрлени во морето. Хаида силно веруваше во реинкарнација, а понекогаш и пред смртта, поединецот можеше да ги избере родителите на кои требаше да се прероди. При смртта, душата била пренесена со кану во Земјата на душите за да ја чека реинкарнацијата.


Прочитајте ја и статијата за Хаидаод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.