Историја и културни односи - Нанди и други народи Каленџин

 Историја и културни односи - Нанди и други народи Каленџин

Christopher Garcia

Усните традиции на сите нилотички народи од Источна Африка се однесуваат на северното потекло. Постои консензус меѓу историчарите и лингвистите дека Нилотите од Нилоти и Хајленд мигрирале од регион во близина на јужната граница на Етиопија и Судан непосредно пред почетокот на христијанската ера и се разделиле во посебни заедници набргу потоа. Ехрет (1971) верува дека пред Каленџин кои веќе биле чувари на говеда и имале старосни групи живееле во западните висорамнини на Кенија пред 2.000 години. Веројатно, овие луѓе апсорбирале други популации кои веќе живеат во регионот. Од некое време откако А. Д. 500 до околу А. Д. 1600 година, се чини дека имало серија миграции кон исток и југ од близина на планината Елгон. Миграциите беа сложени и постојат теории за нивните детали.

Исто така види: Историја и културни односи - Евреите од Курдистан

Нанди и Кипсиги, како одговор на експанзијата на Масаи, позајмија од Масаите некои од особините што ги разликуваат од другите Каленџин: голема економска зависност од сточарството, воена организација и агресивни напади на говеда и централизирана религиозна -политичко раководство. Семејството што ја основало канцеларијата на orkoiyot (воен господар/гатач) меѓу Нанди и Кипсиги биле имигранти Масаи од деветнаесеттиот век. До 1800 година, и Нанди и Кипсиги се ширеле на сметка на Масаи. Овој процес беше прекинат во 1905 година од страна нанаметнување на британската колонијална власт.

Исто така види: Историја и културни односи - Bugle

Воведени во текот на колонијалната ера беа новите култури/техники и економијата на готовина (на мажите од Каленџин им се исплаќаа плати за нивната воена служба уште во Првата светска војна); започнаа конверзијата во христијанството (Каленџин беше првиот источноафрикански народен јазик кој имаше превод на Библијата). Свеста за заедничкиот идентитет на Каленџин се појави за да ја олесни акцијата како група од политички интерес за време и по Втората светска војна - историски гледано, Нанди и Кипсиги извршија рација на други Каленџин, како и Масаи, Гусии, Луја и Луо. Се вели дека името „Каленџин“ потекнува од радио емитувач кој често ја користел фразата (што значи „ти кажувам“). Слично на тоа, „Сабаот“ е модерен термин што се користи за означување на оние подгрупи Каленџин кои користат „Субаи“ како поздрав. Нанди и Кипсигис беа рани приматели на поединечни земјишни титули (1954), со големи поседи според африканските стандарди поради нивната историски мала густина на населеност. Шемите за економски развој беа промовирани како што се приближуваше независноста (1964), а потоа многу Каленџин од повеќе преполни области се преселија на фарми во поранешните Бели Висорамнини во близина на Китале. Денешните Каленџин се меѓу најпросперитетните етнички групи во Кенија. Вториот претседател на Кенија, Даниел Арап Мои, е Туген.

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.