Ориентација - Cotopaxi Quichua

 Ориентација - Cotopaxi Quichua

Christopher Garcia

Идентификација. Под генеричкото име „Котопакси Кичуа“ се подведени двете парохии Зумбагва и Гуангаје, лоцирани во срцето на оваа голема, етнички различна домородна област на еквадорските висорамнини. Домородните народи кои живеат во областа Котопакси немаат карактеристично етничко име за себе освен она на „Натуралес“ (домородци, автохтони луѓе) или говорители на „Инга шими“ (кичуа), иако тие јасно се разликуваат од другите домородци на Еквадор. народи како што се Саласака или Отавалењос.

Исто така види: Култура на Фиџи - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Жителите на овие високи, студени пасишта веројатно се преселиле овде од жешките низини ( јунга ) области на запад; тие сè уште ги задржуваат контактите со шаманите од Колорадо (Tschatchela), една од последните преживеани домородни групи во западните еквадорски низини. Меѓутоа, денес, етничките карактеристики на животот на Зумбагуа/Тигуа, во општествената организација, ритуалот и јазикот, се типично висорамнини.

Локација. Географската област окупирана од оваа група се протега приближно од над градот Пуџили на исток, Пилало на запад, Сигхос и Исинливи на север и Ангамарка на југ. Висините се подеднакво високи, од 3.400 до 4.000 метри или погоре; етничките граници приближно се совпаѓаат со границите за одгледување пченка. Оние кои живеат на парамо се разликуваат себесиод нивните роднини кои одгледуваат пченка кои живеат во пониски височини. Парамото може да се карактеризира како алпска тундра; доминантна природна вегетација е обилната ichu трева, која е од клучно значење за локалната економија и како сточна храна и како гориво. Иако јужните граници на областа се на 1° јужно од екваторот, високата надморска височина создава студена клима, со температури помеѓу 6° и 12° C, чести врнежи од град во некои сезони и силен ветер во други.


Демографија. Тешко е да се одреди точната популација; во 1985 година бројката од 20.000 луѓе за парохијата Зумбагуа беше често споменувана; целиот регион може да има двојно поголем број домородни жители.

Јазична припадност. Луѓето од областа зборуваат регионален дијалект на еквадорска кичуа; како и да е, нивниот говор содржи и зборови кои не се наоѓаат во објавените вокабулари на кичуа, што укажува на остатоци од сега веќе исчезнатиот домороден јазик. Иако мајчиниот јазик сè уште е несомнено доминантен јазик во регионот, шпанскиот е важен.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Свани

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.