EquatorialGuineans - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 EquatorialGuineans - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: ee-kwuh-TOR-ee-uhl GHIN-ee-uhns

АЛТЕРНАТНИ ИМИЊА: Екватогвинеци

ЛОКАЦИЈА: Екваторијална Гвинеја (островот Биоко, копното Рио Муни, неколку мали острови)

НАСЕЛЕНИЕ: 431.000

ЈАЗИК: шпански (официјален); Фанг; јазиците на крајбрежните народи; Буби, пидџин англиски и Ибо (од Нигерија); португалски креолски

РЕЛИГИЈА: Христијанство; Секти и култови базирани на Африка

1 • ВОВЕД

Екваторијална Гвинеја е земја во Африка. Составен е од две главни области: островот Биоко со правоаголна форма и копното Рио Муни. Португалските истражувачи го пронашле Биоко околу 1471 година. Тие го направиле дел од нивната колонија, Сао Томе. Луѓето кои живеат на Биоко силно се спротивставија на трговијата со робови и обидите да ја окупираат својата татковина. Португалците го дадоа островот и делови од копното на Шпанија со договор во 1787 година. Екваторијална Гвинеја стекна независност во 1968 година. Таа е единствената субсахарска (јужно од пустината Сахара) африканска земја која го користи шпанскиот како свој официјален јазик.

Од независноста во 1968 година, со земјата управува семејството Нгуема. Првиот шеф на државата на Екваторијална Гвинеја, Франциско Масиас Нгуема, беше најлошиот деспот (суров владетел) во Африка. Тој убивал политичари и владини администратори и егзекутирал луѓе кои ги поддржувале неговите политички противници. Тој протерал (протеран илипалците.

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Општеството Буби ги дели луѓето по функција: земјоделци, ловци, рибари и собирачи на палмино вино. Повеќето жители на Екваторијална Гвинеја практикуваат земјоделство за егзистенција (растеат само доволно за сопствена потрошувачка, со малку или никакво останато). Одгледуваат клубени, пиперки од грмушка, кола ореви и овошје. Мажите ја чистат земјата, а жените го прават останатото, вклучително и носењето на пазарот корпи од јамови од 90 килограми од 190 фунти (90 килограми).

16 • СПОРТ

Екваторијалните Гвинеја се страствени фудбалери. Тие, исто така, одржуваат голем интерес за пинг-понг, што го научија од кинеските хуманитарни работници. Екваторијална Гвинеја за прв пат учествуваше на Олимпијадата во 1984 година на Игрите во Лос Анџелес.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Како и Африканците генерално, жителите на Екваторијална Гвинеја уживаат во дружењето со семејството и пријателите и не им требаат покани за да се посетат едни со други. Вообичаено е да ги видите како играат карти, дама и шах со пријателите. Речиси секоја прилика ќе предизвика танцување и пеење. Не е потребна формална партија. Мажите особено одат во кафеани да се дружат и да пијат. Различни африкански музички стилови од Макоса од Камерун до конгоанската музика се популарни кај младите.

Жителите на Екваторијална Гвинеја исто така слушаат радио и гледаат телевизија, иако до 1981 година земјата имаше само две радио станици. Едниот беше на копното, а другиот на Биоко. И двете емитуваат малку освенполитичка пропаганда. Оттогаш, Кинезите изградија нови станици кои вклучуваат емитување на шпански и локални јазици. Станиците исто така пуштаат музика од Камерун и Нигерија.

Телевизијата остана под строга владина контрола поради страв дека ќе ја поттикне демократијата. Двајца директори на медиуми отидоа во затвор во 1985 година под обвинение за заговор за промовирање на човековите права.

Повеќето кина во Екваторијална Гвинеја се распаднаа или се користат за владини состаноци. Во доцните 1980-ти, главниот град Малабо имаше две нефункционални кина што се користат за владини настани. Во 1990 година, целиот остров Биоко немаше функционални кина, книжарници или киосци.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИЈА

Народното творештво е богато и варира според етничката група. На Биоко, луѓето Буби се познати по нивните шарени дрвени ѕвона. Креаторите на ѕвоната ги украсуваат со сложени дизајни, гравури и форми.

Во Еболова, жените плетат корпи високи повеќе од два стапки и два стапки преку кои закачуваат ремени. Тие ги користат овие за да влечат производи и градинарски алат од нивната нива. Жителите на Екваторијална Гвинеја прават многу капи и други предмети, особено корпи од сите видови. Некои корпи се толку фино ткаени што држат течности како што е палминото масло.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Владата на Екваторијална Гвинеја, како и многу африкански влади, се соочува со предизвикотстимулирање на економијата, обезбедување работни места, обезбедување социјална благосостојба, изградба на патишта и воспоставување владеење на правото. Жителите на Екваторијална Гвинеја стануваат нетрпеливи со корупција и политичко насилство. Во 1993 година, членовите на етничката група Буби од Биоко основаа движење за да бараат независност на островот.

Меѓународен извештај за дрога ја обвини владата дека ја претворила Екваторијална Гвинеја во главен производител на марихуана и транспортна точка за трговија со дрога меѓу Јужна Америка и Европа. Во 1993 година Шпанија протера некои дипломати од Гвинеја поради шверц на кокаин и други дроги. Иако во Екваторијална Гвинеја ретко се слуша за кражби, вооружени грабежи и убиства, често се пријавуваат прекумерно пиење, тепање сопруга и сексуална злоупотреба на жени.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Фегли, Рандал. Екваторијална Гвинеја. Санта Барбара, Калифорнија: ABC-Clio, 1991.

Фегли, Рандал. Екваторијална Гвинеја: африканска трагедија. Њујорк: Питер Ланг, 1989.

Клитгард, Роберт. Тропски гангстери: искуство на еден човек со развојот и декаденцијата во најдлабоката Африка. Њујорк: Основни книги, 1990 година. [Онлајн] Достапно //www.africanet.com/africanet/country/eqguinee/, 1998 година.

Водич за патувања во светот, Екваторијална Гвинеја. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/gq/gen.html, 1998 година.

принудени да ја напуштат земјата) најголемиот дел од образованата и квалификувана работна сила на Екваторијална Гвинеја. Една четвртина до една третина од населението биле убиени или протерани за време на неговото владеење.

Во 1979 година, министерот за одбрана Обијанг Нгуема Мбасого (1942–), внук на Масијас, го собори својот вујко со државен удар (присилно соборување на влада). Обианг Нгуема Мбасого на крајот го погуби својот вујко, Масијас. Од крајот на 1990-тите, Објанг сè уште беше на власт, владеејќи со членовите на кланот Есангуи кои доминираа во владата. Тој победи на три фалсификувани избори (1982, 1989 и 1996 година). Прогонетите (луѓе кои живеат надвор од земјата против нивната волја), главно кои живеат во Камерун и Габон, се двоумат дали да се вратат во Екваторијална Гвинеја. Тие се плашат дека нема да можат да живеат и работат безбедно во својата татковина поради кршење на човековите права, владина корупција и слаба економија.

2 • ЛОКАЦИЈА

Покрај островот Биоко и копното, Екваторијална Гвинеја вклучува и група мали острови. Елобејс и де Кориско лежат јужно од копното. Рио Муни се наоѓа помеѓу Габон на југ и исток, и Камерун на север. Биоко е дел од геолошка линија која вклучува низа вулкани. Планината Камерун (13.000 стапки или 4.000 метри) во соседниот Камерун е само 20 милји (32 километри) од Биоко. Тој е највисокиот врв во западна Африка и е видлив од Биоко на ведар ден.

И на копното и на островите има обилни врнежи — повеќе од три метри годишно. Три изгаснати вулкани го формираат 'рбетот на Биоко, давајќи му на островот плодна почва и бујна вегетација. Брегот на копното е долга плажа без природно пристаниште.

Исто така види: Култура на Фарските Острови - историја, луѓе, облека, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Од 1996 година, населението на Екваторијална Гвинеја беше околу 431.000. Една четвртина од луѓето живеат на Биоко. Во земјата има голем број племенски групи. Фангите (исто така наречени Фон или Паму) го окупираат копното, Рио Муни. Населението на Биоко е мешавина од неколку групи: Буби, оригиналните жители; Фернандино, кој потекнува од робовите ослободени на копното во деветнаесеттиот век, и од Европејците. Малабо (поранешен Санта Изабел) на островот Биоко е главен град на целата земја. Бата ​​е важен регионален главен град на копното.

3 • ЈАЗИК

Шпанскиот е официјален јазик, но многу луѓе не го разбираат и не знаат како да го зборуваат или разбираат. Жителите на Рио Муни зборуваат Фанг. На Биоко, островјаните зборуваат главно Буби, иако многу островјани користат пиџин англиски.

4 • ФОЛКЛОР

Фангите раскажуваат многу приказни и народни приказни во кои се претставени животни како ликови. Едно животно во овие басни е паметно како лисицата, мудро како бувот и дипломатско како зајакот. Островјаните го нарекуваат ку или кулу , желката. Една приказна се однесува на развод ислучај за старателство над деца меѓу тигар и тигрица. Секое животно од шумата разговара за тоа кој треба да го поседува детето. Во традицијата на машка доминација, тие веруваат дека тигарот заслужува родителство, но пред да одлучат, сакаат да се консултираат со ку. Кју ја слуша секоја страна од случајот и бара од нив да се вратат следниот ден на ручек.

Кога ќе се вратат следниот ден, Ку не брза да го даде своето мислење. Наместо тоа, тој се капе во голема локва од кал. Потоа плаче како да е совладан од тага. Животните се мистифицирани и бараат од него да објасни. Тој одговара: „Мојот свекор умре додека се пораѓаше“. Тигарот конечно го прекинува со згрозеност: "Зошто слушаме такво ѓубре? Сите знаеме дека мажот не може да роди. Само жената ја има таа способност. Односот на мажот со детето е поинаков". Кју одговара: „Аха! Сами си одредил дека нејзиниот однос со детето е посебен. Старателството треба да биде кај тигрицата“. Тигарот е незадоволен, но другите животни веруваат дека ку правилно владеел.

5 • РЕЛИГИЈА

Повеќето жители на Екваторијална Гвинеја веруваат во некоја форма на христијанство, но традиционалните верувања сè уште постојат. Традиционалната африканска религија смета дека постои врховно суштество заедно со богови од пониско ниво во духовниот свет. Пониските богови можат или да им помагаат на луѓето или да им донесат несреќа.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

На 3 август, Екваторијална Гвинејаго слават соборувањето на претседателот Франциско Масиас Нгуема во golpe de libertad (државен удар за слобода). Парадата околу главниот плоштад на главниот град Малабо ја предводи претседателската поворка придружена од мотоцикли и елитни чувари пеш. Во поворката следат делегации на пејачи, играорци и музичари од Малабо и од селата. Меѓу нив се и гитаристи, тапанари и жени во здолништа од трева. Можеби најгрозоморните ликови во парадата се „луциферите“, танчери во тениски чевли, облечени во рогови, обоени стрими, помпони, ткаенина од кожа од леопард, перница набиена во панталоните и седум ретровизори залепени на тилот. вратот.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Разработените погребни обреди на Бубис ја покажуваат нивната верба во ахирет (живот по смртта) и во реинкарнација (враќање во живот во друга форма). Селаните најавуваат смрт со тапање на шуплив труп во зори и во самрак, кога заедницата почитува момент на тишина. Некој ги чита најважните достигнувања на лицето што умрело. Ниту една работа освен најосновните задачи (како што се копање јамки за дневниот оброк) не смее да се врши додека не заврши погребот. Еден старешина од селото избира жени кои ќе го измијат трупот и ќе го балсамираат со црвен крем, Нтола. Сите возрасни, освен трудниците, учествуваат во церемониите на пеење и танцување и ги придружувааттруп до гробницата. Ожалостените жртвуваат јарец и ја истураат неговата крв над трупот за време на патувањето до гробиштата. Трупот потоа се става во фетална положба во гробот за да може повторно да се роди. Членовите на семејството оставаат лични предмети за умреното лице да ги користи за секојдневна работа во задгробниот живот. Дури и ако се остават вредни предмети во гробот, тие не често се крадат. Разбојниците на гробови се казнуваат со ампутација (отсекување) на рацете. По погребот, ожалостените засадуваат гранка од свето дрво на гробот.

8 • ОДНОСИ

Екваторијалните Гвинеја се многу пријателски настроени луѓе. Тие спремно се ракуваат и се поздравуваат. Тие сакаат да споделуваат приказна или шега со своите врсници. Тие исто така покажуваат почит кон луѓе со статус. На пример, тие ги резервираат шпанските титули Дон или Доња за луѓе со високо образование, богатство и класа.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ

Пред независноста од Шпанија во 1968 година, Екваторијална Гвинеја напредуваше. Нејзиниот извоз на какао, кафе, дрва, прехранбени производи, палмино масло и риба генерираше повеќе богатство во Екваторијална Гвинеја отколку во која било друга колонија или земја во западна Африка. Насилната влада на претседателот Масијас, сепак, го уништи просперитетот на земјата.

До крајот на 1990-тите, околу четири петтини од населението заработувале од земјоделството за егзистенција во џунглите и планинските шуми. Просечниотприходот бил помал од 300 долари годишно, а очекуваниот животен век бил само четириесет и пет години.

Исто така види: Култура на Етиопија - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Болестите се главна причина за смрт. Околу 90 проценти од луѓето добиваат маларија секоја година. Многу деца умираат од сипаници бидејќи имунизацијата не е достапна. Епидемиите на колера штрајкуваат периодично бидејќи системот за вода станува контаминиран.

Струјата е вклучена само неколку часа навечер. Поплочените патишта се полни со дупки бидејќи нема одржување на патиштата.

На север, куќите се правоаголни и направени од дрвени штици или палмово слама. Многу куќи имаат ролетни што го спречуваат дождот, но дозволуваат ветре да влезе. Повеќето куќи се структури со една или две соби без електрична енергија и внатрешен водовод. Креветите може да бидат полирани бамбусови летви споени заедно и монтирани на поголеми бамбусови столбови.

На копното, малите куќички се направени од ѕидови од трска и кал со лимени или сламени покриви. Во некои села, ѕидовите од трска се високи само на градите за да можат мажите да ги гледаат случувањата во селото. Жените и девојките перат алишта на потоци или бунари. Потоа ги закачуваат или ги поставуваат на чист дел од дворот да се исушат. Од децата се очекува да помогнат во носењето вода, да собираат дрва за огрев и да ги извршуваат задачите за нивните мајки.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Семејството и кланот се многу важни во животот на Екваторијална Гвинеја. На копното меѓу Фангот, мажите може да имаат неколку жени. Тиегенерално се венчаат надвор од нивниот клан.

На Биоко, мажите Буби се мажат во рамките на истиот клан или племе. Буби општеството е исто така матријархално - луѓето ја следат својата лоза по линијата на нивната мајка. Затоа, Бубис му придава големо значење на имањето девојчиња бидејќи тие го овековечуваат семејството. Всушност, Бубис ги смета девојчињата за очи на домот - que nobo e chobo , „хартијата“ што го овековечува семејството.

11 • ОБЛЕКА

Жителите на Екваторијална Гвинеја даваат се од себе за да изгледаат остро во јавноста. За оние кои можат да си ги дозволат, костуми и фустани во западен стил се носат за какви било професионални или деловни активности. Бизнисмените носат триделни костуми со шипки со шипки со елеци и вратоврски, дури и во екстремно топлото, мачно време на островот. Жените и девојките излегуваат уредно облечени, облечени во плисирани здолништа, блузи со скроб и полирани чевли.

Децата во селата носат шорцеви, фармерки и маици. Скроените фустани се популарни и кај девојчињата. Жените носат светли, шарени лабави здолништа со африкански дезени. Тие обично носат и марами. Постарите жени може да носат големо, едноставно исечено парче памучна ткаенина над блуза и здолниште. Луѓето со малку пари често се задоволуваат со половни американски маици и друга облека. Многу луѓе одат боси или носат апостолки или пластични сандали.

12 • ХРАНА

Основната храна на Екваторијална Гвинеја се кокојамите ( малага ),хлебните и оризот. Луѓето јадат малку месо освен свиња и шумска антилопа, големо животно слично на глодар со мали рогови. Жителите на Екваторијална Гвинеја ја надополнуваат својата исхрана со зеленчук од нивните домашни градини и со јајца или повремено пилешко или патка. Рибите се во изобилство во крајбрежните води и обезбедуваат важен извор на протеини.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Формалното образование на сите нивоа е во многу лоша состојба. Во 1970-тите, многу наставници и администратори беа убиени или протерани. Во 1980-тите постоеја само две јавни средни училишта, едно во Малабо и едно во Бата. Во 1987 година, студиски тим спонзориран од Обединетите нации откри дека од седумнаесет училишта посетени на Биоко, ниту едно немало табли, моливи или учебници. Децата учат напамет - слушаат факти и ги повторуваат додека не се запаметат. Во 1990 година, Светската банка процени дека половина од населението е неписмено (не знае да чита или пишува).

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Традиционален музички инструмент Фанг, mvett е харфа-цитра направен од три тикви, стебло на лист од растението рафија, и врвка од растителни влакна. Влакната се кубени како жици од гитара. Играчите на Мвет се многу почитувани. Други инструменти вклучуваат тапани, ксилофони направени со нанижување трупци и удирање со стапови и санза, мал инструмент налик на пијано со копчиња од бамбус што се свири со

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.