Култура на Етиопија - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

 Култура на Етиопија - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Christopher Garcia

Име на културата

Етиопјанец

Ориентација

Идентификација. Името „Етиопија“ потекнува од грчкиот ethio , што значи „изгорено“ и pia , што значи „лице“: земја на народи со изгорени лица. Есхил ја опишал Етиопија како „далечна земја, нација на црнци“. Хомер ги прикажувал Етиопјаните како побожни и омилени од боговите. Овие сфаќања за Етиопија беа географски нејасни.

Кон крајот на деветнаесеттиот век, императорот Менелик II ги проширил границите на земјата до нивната сегашна конфигурација. Во март 1896 година, италијанските трупи се обиделе насилно да влезат во Етиопија и биле поразени од императорот Менелик и неговата војска. Битката кај Адва беше единствената победа на африканската армија над европската армија за време на поделбата на Африка која ја зачува независноста на земјата. Етиопија е единствената африканска земја која никогаш не била колонизирана, иако италијанската окупација се случила од 1936 до 1941 година. Етиопската православна црква беше главна сила во тоа што, во комбинација со политичкиот систем, го негуваше национализмот со својот географски центар во висорамнините. Комбинацијата на црквата и државата беше нераскинлив сојуз кој ја контролираше нацијата од усвојувањето на христијанството од страна на кралот Џана во 333 година до соборувањето на Хаиле.го создал Кебра Нагаст (Славата на кралевите) , кој се смета за национален еп. Славата на кралевите е спој на локални и усмени традиции, теми од Стариот и Новиот завет, апокрифни текстови и еврејски и муслимански коментари. Епот го составиле шест тигренски писари, кои тврделе дека го превеле текстот од арапски на гез. Во неговиот централен наратив е содржан извештајот за Соломон и Шеба, разработена верзија на приказната што се наоѓа во I Kings of the Bible. Во етиопската верзија, кралот Соломон и кралицата на Шеба имаат дете по име Менелик (чие име е изведено од хебрејскиот бен-мелех што значи „син на кралот“), кој основа дупликат еврејска империја во Етиопија. Во основањето на оваа империја, Менелик I со себе го носи Ковчегот на заветот, заедно со најстарите синови на израелските благородници. Тој е крунисан за првиот император на Етиопија, основачот на Соломонската династија.

Од оваа епопеја произлезе национален идентитет како новоизбран Божји народ, наследник на Евреите. Соломонските императори потекнуваат од Соломон, а етиопскиот народ е потомок на синовите на израелските благородници. Потеклото од Соломон беше толку суштинско за националистичката традиција и монархиската доминација што Хаиле Селасие го вклучи во првиот устав на земјата во 1931 година, ослободувајќи го императорот од државниот закон содоблест на неговата „божествена“ генеалогија.

И православната црква и монархијата негуваа национализам. Во епилогот на Слава на кралевите, христијанството е донесено во Етиопија и усвоено како „правилна“ религија. Така, империјата генеалошки потекнувала од големите хебрејски кралеви, но „праведна“ во прифаќањето на зборот на Исус Христос.

Соломонската монархија имаше променлив степен на политичка контрола над Етиопија од времето на Екуно Амлак во 1270 година до симнувањето од тронот на Хаиле Селасие во 1974 година. Понекогаш монархијата беше централно силна, но во други периоди регионалните кралеви имаа поголема количина на моќ. Менелик II одигра витална улога во одржувањето на чувството на гордост во Етиопија како независна нација. На 1 март 1896 година, Менелик II и неговата војска ги поразиле Италијанците кај Адва. Независноста што произлезе од таа битка во голема мера придонесе за чувството на националистичка гордост во Етиопија за самоуправување, а многумина ја доживуваат Адва како победа за цела Африка и африканската дијаспора.

Етничките односи. Традиционално, Амхарите се доминантна етничка група, со Тигрејците како секундарни партнери. Останатите етнички групи различно реагираа на таа ситуација. Отпорот кон доминацијата на Амхара резултираше со различни сепаратистички движења, особено во Еритреја и меѓу Оромо. Еритреја беше културно иполитички дел од висорамнината Етиопија уште пред постигнувањето на политичката доминација на Аксум; Еритрејците тврдат дека имаат потекло од Аксумите исто како и Етиопјаните. Меѓутоа, во 1889 година, императорот Менелик II го потпишал Договорот од Вичале, давајќи им ја Еритреја под закуп на Италијанците во замена за оружје. Еритреја била италијанска колонија до крајот на Втората светска војна. Во 1947 година, Италија го потпиша Парискиот договор, откажувајќи се од сите свои колонијални претензии. Обединетите нации донесоа резолуција во 1950 година со која Еритреја е основана како федерација под етиопската круна. До 1961 година, еритрејските бунтовници почнаа да се борат за независност во грмушките. Во ноември 1962 година, Хаиле Селасие ја укина федерацијата и ја испрати својата војска да го задуши секој отпор, насилно потчинувајќи ја Еритреја против волјата на нејзиниот народ.

Африканските лидери ја усвоија резолуцијата во Каиро во 1964 година, со која се признаваат старите колонијални граници како основа за национална држава. Според овој договор, Еритреја требаше да добие независност, но поради меѓународната политичка вештина и воената сила на Хаиле Селасие, Етиопија ја задржа контролата. Еритрејските бунтовници се бореа против императорот до неговото депонирање во 1974 година. Кога владата на Дерге беше вооружена од Советите, Еритрејците сè уште одбиваа да прифатат надворешно потчинување. Еритрејанскиот народноослободителен фронт (ЕПЛФ) се бореше рамо до рамо со ЕПРДФ и го собори Дерге во 1991 година, во тоа време Еритреја стананезависна национална држава. Политичката конфронтација продолжи, а Етиопија и Еритреја се бореа од јуни 1998 до јуни 2000 година за границата меѓу двете земји, при што секоја од нив ја обвинуваше другата за нарушување на нејзиниот суверенитет.

„Проблемот Оромо“ продолжува да ја мачи Етиопија. Иако Оромо се најголемата етничка група во Етиопија, никогаш во нивната историја не ја задржале политичката моќ. За време на периодот на европскиот колонијализам во Африка, етиопските планинари презеле интраафрикански колонијален потфат. Многу етнички групи во сегашната држава Етиопија, како што е Оромо, биле подложени на таа колонијализација. Се очекуваше освоените етнички групи да го усвојат идентитетот на доминантните амхара-тигрејски етнички групи (националната култура). Беше нелегално да се објавува, предава или емитува на кој било дијалект Оромо до раните 1970-ти, што го означи крајот на владеењето на Хаиле Селасие. Дури и денес, откако е воспоставена етничка федералистичка влада, Оромо немаат соодветна политичка застапеност.

Урбанизмот, архитектурата и користењето на просторот

Традиционалните куќи се тркалезни живеалишта со цилиндрични ѕидови изработени од шипки и шапки. Покривите се конусни и изработени од слама, а централниот столб има

традиционален етиопски рурален дом изграден на цилиндричен начин со ѕидови изработени од шипки и шапки. свето значење воповеќето етнички групи, вклучувајќи ги Оромо, Гураж, Амхара и Тигреанците. Се појавуваат варијации на овој дизајн. Во градот Лалибела ѕидовите на многу куќи се направени од камен и се двокатни, додека во делови на Тигре, куќите традиционално се правоаголни.

Во повеќе урбани средини, мешавина на традиција и модерност се рефлектира во архитектурата. Сламени покриви често се заменуваат со лимени или челични покриви. Побогатите предградија на Адис Абеба имаат повеќекатни резиденции направени од бетон и плочки кои се многу западни по форма. Адис Абеба, кој стана главен град во 1887 година, има различни архитектонски стилови. Градот не беше планиран, што резултираше со мешавина на стилови на домување. Заедниците на куќи со лимен покрив често лежат покрај населби на еднокатни и двокатни затворени бетонски згради.

Многу цркви и манастири во северниот регион се издлабени од цврста карпа, вклучувајќи ги и дванаесетте монолитни цркви на Лалибела, издлабени во карпи. Градот е именуван по кралот од тринаесеттиот век кој ја надгледувал неговата изградба. Изградбата на црквите е обвиткана во мистерија, а неколку се високи над триесет и пет метри. Најпознатата, Бета Ѓоргис, е издлабена во форма на крст. Секоја црква е единствена по форма и големина. Црквите не се само остатоци од минатото, туку се активно христијанско светилиште старо осумстотини години.

Храната иЕкономија

Храната во секојдневниот живот. Инџера , сунѓерест бесквасен леб направен од тефско зрно, е главен дел од секој оброк. Целата храна се јаде со раце, а парчињата ињера се искинуваат на парчиња со големина на залак и се користат за потопување и земање чорби ( вати ) направени од зеленчук како што се моркови и зелка, спанаќ, компири и леќа. Најчестиот зачин е бербери, кој има основа од црвена пиперка.

Табуата на храната што се наоѓаат во Стариот завет, повеќето луѓе ги почитуваат како што ги пропишува Етиопската православна црква. Месото на животните со неотцепени копита и оние кои не се џвакаат се избегнуваат како нечисти. Речиси е невозможно да се добие свинско месо. Животните што се користат за храна мора да се заколат со главата свртена кон исток додека грлото се сече „Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух“, ако колечот е христијанин или „Во името на Милостивиот Алах“ ако колежот е муслиман.

Обичаи за храна при свечени прилики. Церемонијата на кафе е вообичаен ритуал. Серверот пали оган и пече зелени зрна кафе додека гори темјан. Откако ќе се испече, зрната кафе се мелат со малтер и толчник, а прашокот се става во традиционален црн тенџере наречен јебена . Потоа се додава вода. јебената се трга од огнот, а кафето се служи по варењето засоодветна должина на време. Често со кафето се служи kolo (варен јачмен од цело зрно).

Месото, особено говедско, пилешко и јагнешко месо, се јаде со ињера во посебни прилики. Говедското месо понекогаш се јаде сирово или малку сварено во јадење наречено китфо. Традиционално, ова беше главен дел од диетата, но во модерната ера, многу од елитата ја избегнуваа во корист на варено говедско месо.

За време на христијанските пости, не може да се јадат производи од животинско потекло и не може да се консумира храна или пијалок од полноќ до 15 часот. Ова е стандарден начин на постење во текот на неделата, а во сабота и недела не смее да се консумираат производи од животинско потекло, иако нема временско ограничување на постот.

Медното вино, наречено теј , е пијалок резервиран за посебни прилики. Теж е мешавина од мед и вода со вкус на gesho растителни гранчиња и лисја и традиционално се пие во колби во облик на цевка. Висококвалитетниот теј стана стока на високата класа, која има ресурси да го приготвува и купи.

Основна економија. Економијата се заснова на земјоделството во кое учествуваат 85 отсто од населението. Еколошките проблеми како што се периодичната суша, деградацијата на почвата, уништувањето на шумите и високата густина на населеност негативно влијаат на земјоделската индустрија. Повеќето земјоделски производители се земјоделци за егзистенција кои живеат во висорамнините,додека населението во низинските периферии е номадско и се занимава со сточарство. Се ископува злато, мермер, варовник и мали количини тантал.

Посебно земјиште и имот. Монархијата и Православната црква традиционално го контролирале и поседувале поголемиот дел од земјата. До соборувањето на монархијата во 1974 година, постоеше сложен систем на владеење на земјиштето; на пример, имаше над 111 различни видови на мандат во провинцијата Вело. Два главни типа на традиционална сопственост на земјиштето што повеќе не постојат беа rist (вид на заедничка сопственост на земјиштето што беше наследна) и guult (сопственост стекната од монархот или провинцискиот владетел) .

ЕПРДФ воспостави политика за користење на јавно земјиште. Во руралните области, селаните имаат права за користење на земјиштето и на секои пет години има прераспределба на земјиштето меѓу земјоделците за да се прилагодат на променливите општествени структури на нивните заедници. Постојат неколку причини за непостоење на индивидуална сопственост на земјиште во руралните средини. Доколку се донесе законска приватна сопственост, владата верува дека поделбите на руралните класи ќе се зголемат како резултат на голем број селани што ја продаваат својата земја.

Комерцијални дејности. Земјоделството е главната трговска дејност. Главните основни култури вклучуваат различни житарки, како што се теф, пченица, јачмен, пченка, сорго и просо; кафе; пулсирања; имаслодајна семе. Зрната се основните производи на исхраната и затоа се најважните полски култури. Мешунките се главен извор на протеини во исхраната. Потрошувачката на маслени семиња е широко распространета бидејќи Етиопската православна црква забранува употреба на животински масти во многу денови во годината.

Големи индустрии. По национализацијата на приватниот сектор пред револуцијата во 1974 година, следеше егзодус на индустријата во странска сопственост и управувана од странство. Стапката на раст на преработувачкиот сектор опадна. Над 90 отсто од големите индустрии се државни, наспроти помалку од 10 отсто од земјоделството. Под администрацијата на ЕПРДФ, постои и јавна и приватна индустрија. Јавните индустрии вклучуваат конфекција, челик и текстилна индустрија, додека голем дел од фармацевтската индустрија е во сопственост на акционери. Индустријата сочинува речиси 14 отсто од бруто домашниот производ, при што текстилот, градежништвото, цементот и хидроелектраната го сочинуваат најголемиот дел од производството.

Трговија. Најважна извозна култура е кафето, кое обезбедува 65 до 75 отсто од девизната заработка. Етиопија има огромен земјоделски потенцијал поради големите површини со плодно земјиште, разновидна клима и генерално соодветните врнежи. Кожите и кожите се втор по големина извоз, проследено со мешунки, маслодајни семиња, злато и чат, квази-легално растениечии листови поседуваат психотропни квалитети, тоа се џвака во социјалните групи. Земјоделскиот сектор е подложен на периодична суша, а лошата инфраструктура го ограничува производството и маркетингот на производите во Етиопија. Само 15 проценти од патиштата се асфалтирани; ова е проблем особено во висорамнините, каде што има две сезони на дождови што предизвикува многу патишта да бидат неупотребливи со недели одеднаш. Двата најголеми увозни се живите животни и нафтата. Поголемиот дел од извозот на Етиопија се испраќа во Германија, Јапонија, Италија и Обединетото Кралство, додека увозот првенствено се увезува од Италија, САД, Германија и Саудиска Арабија.Група жени се враќаат од езерото Тана со бокали вода. Жените од Етиопија традиционално се задолжени за домашните работи, додека мажите се одговорни за активностите надвор од домот.

Поделба на трудот. Мажите вршат најмногу физички активности надвор од куќата, додека жените се задолжени за домашната сфера. Малите деца, особено на фармите, уште на рана возраст се вклучуваат во работата во домаќинството. Девојчињата обично имаат поголема количина на работа од момчињата.

Етничката припадност е уште една оска на раслојување на трудот. Етиопија е мултиетничка држава со историја на етничка поделба. Во моментов, етничката група Тигреа ја контролира владата и ги држи основните позиции на моќ во федералнатаСеласие во 1974 година. Социјалистичката влада (Дерге) позната по својата бруталност управуваше со нацијата до 1991 година.

Последните дваесет и пет години од дваесеттиот век беа време на бунт и политички немири, но претставуваат само мал дел од времето во кое Етиопија беше политички активен ентитет. Меѓутоа, за жал, меѓународната позиција на земјата опадна од владеењето на императорот Селасие, кога таа беше единствената африканска членка на Лигата на народите и нејзиниот главен град, Адис Абеба, беше дом на значителна меѓународна заедница. Војната, сушата и здравствените проблеми ја оставија нацијата една од најсиромашните африкански земји економски, но жестоката независност на народот и историската гордост претставуваат народ богат со самоопределување.

Локација и географија. Етиопија е десеттата по големина земја во Африка, со површина од 439.580 квадратни милји (1.138.512 квадратни километри) и е главниот составен дел на копното познато како Рогот на Африка. Се граничи на север и североисток со Еритреја, на исток со Џибути и Сомалија, на југ со Кенија и на запад и југозапад со Судан.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Хаида

Централното плато, познато како висорамнини, е опкружено од три страни совлада. Етничката припадност не е единствената основа за вработување во владата; политичката идеологија исто така игра важна улога.

Социјална стратификација

Класи и касти. Постојат четири главни општествени групи. На врвот се лоза со висок ранг, а потоа лоза со низок ранг. Групите на касти, кои се ендогамни, со групно членство припишано со раѓање и членство поврзано со концептите на загадување, го сочинуваат третиот општествен слој. Робовите и потомците на робовите се најниската социјална група. Овој систем со четири нивоа е традиционален; современата општествена организација е динамична, особено во урбаните средини. Во урбаното општество, поделбата на трудот ја одредува социјалната класа. Некои работни места се ценети повеќе од другите, како што се адвокатите и вработените во федералната влада. Многу професии носат негативни асоцијации, како што се металските работници, кожарите и грнчарите, кои се сметаат за со низок статус и често се изолирани од главното општество.

Симболи на социјална стратификација. Симболите на социјалното раслојување во руралните средини ја вклучуваат количината на жито и говеда што ги поседува човекот. Иако симболите на богатството во урбаните средини се различни, сепак овие симболи го индексираат високиот социјален статус. Богатството е главниот критериум за социјална стратификација, но степенот на образование, соседството во кое се живее иработата што ја има се исто така симболи на висок или низок статус. Тешко се добиваат автомобили, а сопственоста на автомобил е симбол на богатство и висок статус.

Политички живот

Влада. Речиси шеснаесетстотини години со нацијата владеела монархија со блиски врски со Православната црква. Во 1974 година, Хаиле Селасие, последниот монарх, беше соборен од комунистички воен режим познат како Дерге. Во 1991 година, Дерге беше симнат од EPRDF (внатрешно составен од Тигреанскиот народноослободителен фронт, Народната демократска организација Оромо и Националното демократско движење Амхара), кои воспоставија „демократска“ влада.

Етиопија моментално е етничка федерација составена од единаесет држави кои се главно етнички. Овој тип на организација има за цел да ги минимизира етничките судири. Највисокиот функционер е премиерот, а претседателот е фигура без вистинска моќ. Законодавната гранка се состои од дводомно законодавство во кое можат да бидат застапени сите луѓе и етникуми.

Етиопија не постигна политичка еднаквост. ЕПРДФ е продолжување на воената организација која ја собори поранешната воена диктатура, а владата е контролирана од Тигранскиот народноослободителен фронт. Со оглед на тоа што владата е етничка и воена основа, ја мачат сите проблеми од претходнатарежими.

Лидерство и политички функционери. Царот Хајле Селасие владеел од 1930 до 1974 година. За време на неговиот живот, Селасие изградил огромна инфраструктура и го создал првиот устав (1931). Хајле Селасие ја предводеше Етиопија да стане единствената африканска членка на Лигата на народите и беше првиот претседател на Организацијата за африканско единство, со седиште во Адис Абеба. Микроуправување со една нација го фати царот во старост, и тој беше соборен од комунистичкиот режим Дерге предводен од потполковникот Менгисту Хаиле Мариам. Менгисту ја презеде власта како шеф на државата откако ги уби неговите двајца претходници. Тогаш Етиопија стана тоталитарна држава финансирана од Советскиот Сојуз и потпомогната од Куба. Помеѓу 1977 и 1978 година беа убиени илјадници осомничени опозиционери на Дерге.

Во мај 1991 година, ЕПРДФ насилно ја зазеде Адис Абеба, принудувајќи го Менгисту да добие азил во Зимбабве. Водачот на ЕПРДФ и актуелен премиер Мелес Зенави вети дека ќе го надгледува формирањето на повеќепартиска демократија. Изборот на конститутивно собрание од 547 членови беше одржан во јуни 1994 година, а потоа следеше усвојување на уставот на Сојузна Демократска Република Етиопија. Изборите за националниот парламент и регионалните законодавни тела беа одржани во мај и јуни 1995 година, иако повеќето опозициски партии ги бојкотираа изборите. Убедлива победа постигнаEPRDF.

ЕПРДФ, заедно со 50 други регистрирани политички партии (од кои повеќето се мали и етнички), ги сочинуваат политичките партии во Етиопија. Во ЕПРДФ доминира Тигренскиот народноослободителен фронт (ТПЛФ). Поради тоа, по осамостојувањето

Работниците поставуваат водовод за наводнување во Хитоса. во 1991 година, други политички организации со етничка основа се повлекоа од националната влада. Еден пример е Ослободителниот фронт на Оромо (ОЛФ), кој се повлече во јуни 1992 година.

Социјални проблеми и контрола. Етиопија е побезбедна од соседните земји, особено во урбаните области. Етничките прашања играат улога во политичкиот живот, но тоа обично не резултира со насилство. Христијаните и муслиманите живеат заедно мирно.

Кражбата се случува ретко во Адис Абеба и речиси никогаш не вклучува оружје. Разбојниците имаат тенденција да работат во групи, а џебните кражби се вообичаена форма на кражба. Бездомништвото во главниот град е сериозен социјален проблем, особено кај младите. Многу деца на улица прибегнуваат кон кражба за да се прехранат. Полицајците обично апсат крадци, но ретко гонат и често работат со нив, делејќи ја наградата.

Воена активност. Етиопската војска се нарекува Етиопски национални одбранбени сили (ENDF) и се состои од приближно 100.000 персонал, што ја прави една однајголемите воени сили во Африка. За време на режимот на Дерге, трупите броеле околу една четвртина од милион. Од раните 1990-ти, кога беше соборен Дерге, ЕНДФ беше во транзиција од бунтовнички сили во професионална воена организација обучена за деминирање, хуманитарни и мировни операции и воена правда.

Од јуни 1998 година до летото 2000 година, Етиопија беше вклучена во најголемата војна на африканскиот континент со нејзиниот северен сосед, Еритреја. Војната во суштина беше граничен конфликт. Еритреја ги окупираше градовите Бадме и Заламбаса, за кои Етиопија тврдеше дека се суверена територија. Конфликтот може да се проследи до императорот Менелик, кој ја продаде Еритреја на Италијанците кон крајот на деветнаесеттиот век.

Големи борби се случија во 1998 и 1999 година без промена на позициите на борците. Во зимските месеци борбите беа минимални поради дождовите, кои го отежнуваат движењето на вооружувањето. Во летото 2000 година, Етиопија постигна големи победи и маршираше низ спорната гранична област на територијата на Еритреја. По овие победи, двете нации потпишаа мировен договор, со кој беа повикани мировните трупи на Обединетите нации да ја надгледуваат спорната област и професионалните картографи да ја демаркираат границата. Етиопските трупи се повлекоа од неспорната територија на Еритреја по потпишувањето на договорот.

СоцијалнаПрограми за благосостојба и промени

Традиционалните здруженија се главните извори на социјална помош. Постојат многу различни видови програми за социјална заштита во различни делови на земјата; овие програми имаат религиозни, политички, семејни или други основи за нивно формирање. Два од најраспространетите се системите iddir и debo .

Идир е здружение кое обезбедува финансиска помош и други форми на помош за луѓето во истото соседство или занимање и помеѓу пријатели или роднини. Оваа институција стана распространета со формирањето на урбаното општество. Главната цел на iddir е да им помогне на семејствата финансиски за време на стрес, како што се болест, смрт и загуби на имот од пожар или кражба. Неодамна, iddirs беа вклучени во развојот на заедницата, вклучително и изградбата на училишта и патишта. Главата на семејството што припаѓа на идир дава одредена сума пари секој месец во корист на поединци во итни моменти.

Најраспространето здружение за социјална заштита во руралните средини е дебо. Ако на земјоделецот му е тешко да ги чува своите ниви, може да ги повика соседите да помогнат на одреден датум. За возврат, фармерот мора да обезбеди храна и пијалок за тој ден и да го даде својот труд кога другите во истото дебо бараат помош. Дебото не е ограничено само на земјоделството, туку преовладува и во домувањетоградба.

Невладини организации и други здруженија

Невладините организации (НВО) се главните извори на помош за ублажување на руралната сиромаштија. Шведската агенција за меѓународен развој беше првата невладина организација во Етиопија во 1960-тите, која се фокусираше на руралниот развој. Сушата и војната се двата најголеми проблеми во последните години. Невладините организации одиграа клучна улога во ослободувањето од глад во Вело и Тигре за време на гладот ​​1973-1974 и 1983-1984 година преку координација на Христијанското здружение за помош и развој. Во 1985 година, црквите за борба против сушата во Африка/Етиопија формираа заедничко партнерство за помош за дистрибуирање на итна помош од храна во областите контролирани од бунтовничките сили.

Кога ЕПРДФ ја презеде власта во 1991 година, голем број донаторски организации поддржаа и финансираа активности за рехабилитација и развој. Заштитата на животната средина и програмите засновани на храна имаат приоритет денес, иако развојната и превентивната здравствена заштита се исто така активности на кои се фокусираат НВО.

Родови улоги и статуси

Поделба на трудот по пол. Традиционално, трудот е поделен по пол, со овластување дадено на постариот маж во домаќинството. Мажите се одговорни за орање, берба, трговија со стоки, колење животни, сточарство, градење куќи и сечење дрва. Жените се одговорни за домашната сфераи да им помогне на мажите со некои активности на фармата. Жените се задолжени да готват, да варат пиво, да сечат хмељ, да купуваат и продаваат зачини, да прават путер, да собираат и носат дрва и да носат вода.

Половата поделба во урбаните средини е помалку изразена отколку во селата. Многу жени работат надвор од домот и има тенденција да има поголема свест за родовата нееднаквост. Жените во урбаните средини сè уште се одговорни, со или без кариера, за домашниот простор. Вработувањето на основно ниво е прилично еквивалентно, но мажите имаат тенденција да бидат унапредени многу побрзо и почесто.

Релативниот статус на жените и мажите. Родовата нееднаквост сè уште преовладува. Мажите често го поминуваат слободното време дружејќи се надвор од домот, додека жените се грижат за домаќинството. Ако мажот учествува во домашни активности како готвење и воспитување деца, тој може да стане социјален отпадник.

Образованието на момчињата е повеќе нагласено од она на девојчињата, кои треба да помогнат во домашните работи. На девојчињата им е ограничено да го напуштат домот и да се вклучат во социјални активности со пријателите многу повеќе отколку на момчињата.

Брак, семејство и сродство

Брак. Традиционалните брачни обичаи варираат во зависност од етничката група, иако многу обичаи се трансетнички. Договорените бракови се норма, иако оваа практика станува многу поретка, особено во урбанитеобласти. Вообичаено е дарувањето мираз од семејството на мажјакот на семејството на женското. Износот не е фиксен и варира во зависност од богатството на семејствата. Миразот може да вклучува добиток, пари или други општествено вредни предмети.

Предлогот обично вклучува старешини, кои патуваат од куќата на младоженецот до родителите на невестата за да побараат брак. Постарите традиционално се поединци кои одлучуваат кога и каде ќе се одржи церемонијата. И семејствата на невестата и младоженецот подготвуваат храна и пијалок за церемонијата со варење вино и пиво и приготвување храна. За таа прилика се подготвува многу храна, особено јадења со месо.

Христијаните често се венчаат во православните цркви и постојат различни видови на венчавки. Во типот теклил , невестата и младоженецот учествуваат на посебна церемонија и се согласуваат никогаш да не се разведат. Овој тип на посветеност стана редок во последниве години. Свадбената облека во градовите е многу западна: костуми и смокинг за мажите и бела венчаница за невестата.

Домашна единица. Основната структура на семејството е многу поголема од типичната западна нуклеарна единица. Најстариот маж е обично глава на домаќинството и е задолжен за донесување одлуки. Мажите, кои обично имаат примарен приход, економски го контролираат семејството и делат пари. Жените се задолжени за домашниот живот и имаат значително повеќе контактисо децата. Таткото се смета за авторитетна фигура.

Од децата социјално се бара да се грижат за своите родители, и затоа често има три до четири генерации во домаќинството. Меѓутоа, со доаѓањето на урбаното живеење, оваа шема се менува, а децата често живеат далеку од своите семејства и имаат многу потешко да ги издржуваат. Урбаните имаат одговорност да им испраќаат пари на своите семејства во руралните области и честопати се трудат максимално да ги преселат своите семејства во градовите.

Наследство. Законите за наследување следат прилично редовна шема. Пред да почине старешина, тој или таа усно ги кажува своите желби за располагање со имотот. Децата и живите сопружници обично се

Жена од Етиопија која гледа во ткаенина во Фашер. наследниците, но ако поединец умре без тестамент, судскиот систем им го доделува имотот на најблиските живи роднини и пријатели. Земјиштето, иако официјално не е во сопственост на поединци, е наследно. Мажите се попривилегирани од жените и обично ги добиваат најценетите имоти и опрема, додека жените имаат тенденција да наследат предмети поврзани со домашната сфера.

Групи на роднини. Потеклото се следи и низ семејството на мајката и на таткото, но машката линија е повеќе ценета од женската. Вообичаено е детето да го земе името на таткото како своепустина со значително помала кота. Платото е помеѓу шест илјади и десет илјади метри надморска височина, а највисокиот врв е Рас Дешан, четвртата највисока планина во Африка. Адис Абеба е трет највисок главен град во светот.

Долината Голема Рифт (позната по откритијата на раните хоминиди како Луси, чии коски се наоѓаат во Националниот музеј на Етиопија) го преполовува централното плато. Долината се протега југозападно низ земјата и ја вклучува депресијата Данакил, пустина која ја содржи најниската сува точка на земјата. Во висорамнините се наоѓа езерото Тана, изворот на Синиот Нил, кој го снабдува со големо мнозинство вода долината на реката Нил во Египет.

Варијацијата во надморската височина резултира со драматични климатски варијации. Некои врвови на планините Симјен добиваат периодични врнежи од снег, додека просечната температура на Данакил е 120 степени целзиусови во текот на денот. Високото централно плато е благо, со средна просечна температура од 62 степени целзиусови.Етиопија

Најголемиот дел од дождот во висорамнините паѓа во главната сезона на дождови од средината на јуни до средината на септември , со просечни четириесет инчи дожд во текот на таа сезона. Мала дождовна сезона се јавува од февруари до април. Североисточните провинции Тигре и Вело се подложни на суша, која има тенденција да се случува околу еднаш на секои десет години. Остатокот одпрезиме. Во руралните области, селата често се составени од роднински групи кои нудат поддршка во тешки времиња. Групата роднина во која учествува се има тенденција да биде од машка линија. Старешините се почитуваат, особено мажите, и се сметаат за извор на лоза. Општо земено, старешина или групи старешини се одговорни за решавање на споровите во рамките на роднинската група или клан.

Социјализација

Грижа за доенчиња. Децата ги воспитува поширокото семејство и заедницата. Примарна должност на мајката е да се грижи за децата како дел од нејзините домашни обврски. Ако мајката не е достапна,

Шарено облечените ѓакони на фестивалот Тимкат во Лалибела. одговорноста паѓа на постарите женски деца како и на бабите.

Во урбаното општество, каде што често работат и двајцата родители, се вработуваат бебиситерки, а таткото презема поактивна улога во грижата за децата. Ако детето е родено вонбрачно, кој и да тврдат дека е татко, со закон се бара да го издржува детето економски. Ако родителите се разведат, детето од пет години или повеќе се прашува со кого сака да живее.

Воспитување и образование на деца. Во раното детство, децата имаат најголема изложеност на нивните мајки и женски роднини. На околу петгодишна возраст, особено во урбаните средини, децата почнуваат да одат на училиште доколку нивните семејства можат да си дозволаттаксите. Во руралните средини, училиштата се малку, а децата работат фарма. Тоа значи дека многу низок процент од руралните млади посетуваат училиште. Владата се обидува да го ублажи овој проблем со изградба на достапни училишта во руралните средини.

Патријархалната структура на општеството се рефлектира во стресот на образованието за момчињата пред девојчињата. Жените се соочуваат со проблеми со дискриминација, како и со физичко малтретирање на училиште. Исто така, сè уште постои верувањето дека жените се помалку компетентни од мажите и дека образованието се троши на нив.

Високо образование. Децата кои имаат добар успех во основното училиште продолжуваат во средно училиште. Се чувствува дека мисионерските училишта се супериорни во однос на државните училишта. Надоместоците се потребни за мисионерските училишта, иако тие се значително намалени за верските приврзаници.

Универзитетот е бесплатен, но приемот е исклучително конкурентен. Секој средношколец полага стандардизиран испит за да се запише на колеџ. Стапката на прифаќање е приближно 20 проценти од сите поединци кои ги полагаат тестовите. Постои квота за различни одделенија, а само одреден број поединци се запишани на нивните посакувани специјалност. Критериум се оценките на студентите од прва година; оние со највисоки оценки го добиваат првиот избор. Во 1999 година, уписот на Универзитетот во Адис Абеба беше приближно 21.000 студенти.

Бонтон

Поздравувањето има форма наповеќекратни бакнежи на двата образи и многу разменети пријатности. Секое навестување на супериорност се третира со презир. Возраста е фактор во социјалното однесување, а постарите се третираат со најголема почит. Кога некој постар или гостин влегува во просторија, вообичаено е да стои додека тоа лице не седне. Бонтонот за јадење е исто така важен. Човек секогаш мора да ги мие рацете пред оброк, бидејќи целата храна се јаде со раце од заедничко јадење. Вообичаено е гостинот да иницира јадење. За време на оброкот, правилна форма е да се извлече инјера само од просторот директно пред себе. Исцрпените делови брзо се заменуваат. За време на оброците, учеството во разговорот се смета за учтиво; се смета дека целосното внимание на оброкот е неучтиво.

Религија

Религиозни верувања. Во Етиопија со векови постои верска слобода. Етиопската православна црква е најстарата субсахарска африканска црква, а првата џамија во Африка е изградена во провинцијата Тигре. Христијанството и исламот мирно коегзистираат стотици години, а христијанските кралеви на Етиопија му дадоа засолниште на Мухамед за време на неговиот прогон во јужна Арабија, предизвикувајќи пророкот да прогласи Етиопија изземена од муслиманските свети војни. Не е невообичаено христијаните и муслиманите меѓусебно да ги посетуваат богослужбите за да бараат здравје или просперитет.

Надоминантна религија е православното христијанство откако кралот Ēzānа од Axum го усвоил христијанството во 333 година. Таа била официјална религија за време на владеењето на монархијата и моментално е неофицијална религија. Поради ширењето на исламот во Африка, етиопското православно христијанство било отсечено од христијанскиот свет. Ова доведе до многу уникатни карактеристики на црквата, која се смета за најјудаистичка формална христијанска црква.

Етиопската православна црква полага право на оригиналниот ковчег на заветот, а репликите (наречени tabotat ) се сместени во централно светилиште во сите цркви; тоа е таботот што ја осветува црквата. Етиопската православна црква е единствената воспоставена црква која ја отфрли доктрината на Павле христијанството, во која се вели дека Стариот Завет ја изгубил својата обврзувачка сила по доаѓањето на Исус. Стариот заветен фокус на Етиопската православна црква вклучува закони за исхрана слични на традицијата на кошер, обрежување по осмиот ден од раѓањето и сабота сабота.

Јудаизмот историски беше главна религија, иако огромното мнозинство етиопски Евреи (наречени Бета Израел) живеат во Израел денес. Бета Израел беа политички моќни во одредени периоди. Евреите од Етиопија често биле прогонувани во последните неколку стотини години; што резултираше со огромни тајни воздушни префрлувања во 1984 и 1991 година од страна на Израелцитевојската.

Исламот е значајна религија во Етиопија уште од осмиот век, но многу христијани и научници го гледаат како религија на „надвор“. Немуслиманите традиционално го толкуваат етиопскиот ислам како непријателски. Оваа предрасуда е резултат на доминацијата на христијанството.

Политеистичките религии се наоѓаат во низините, кои исто така примиле протестантски мисионери. Овие евангелски цркви брзо растат, но православното христијанство и исламот тврдат дека се придржуваат од 85 до 90 отсто од населението.

Верски практичари. Водачот на Етиопската православна црква често се нарекува Патријарх или Папа од Етиопјаните. Патријархот, самиот Копт, традиционално бил испратен од Египет да ја води Етиопската православна црква. Оваа традиција беше напуштена во 1950-тите кога Патријархот беше избран од императорот Хаиле Селасие од рамките на Етиопската црква.

Традицијата за испраќање на патријархот од Египет започнала во четвртиот век. Преобраќањето на царот Ēzānā од Axum во христијанство било олеснето од едно сириско момче по име Фрументиус, кое работело во дворот на царот. По преобраќањето на императорот Џана, Фрументиус отпатувал во Египет за да се консултира со коптските власти за испраќање патријарх на чело на Црквата. Тие заклучија дека Фрументиус најдобро ќе ја послужи таа улога и тој бешего помаза Ава Салама (татко на мирот) и стана првиот патријарх на Етиопската православна црква.

Во Православната Црква има повеќе категории свештенство, вклучувајќи свештеници, ѓакони, монаси и свештеници мирјани. Во 1960-тите било проценето дека помеѓу 10 и 20 проценти од сите возрасни мажи од Амхара и Тигреа биле свештеници. Овие бројки се многу помалку извонредни ако се земе предвид дека во тоа време имало од 17.000 до 18.000 цркви во регионите Амхара и Тигреа во северно-централните висорамнини.

Ритуали и свети места. Поголемиот дел од прославите се од религиозна природа. Главните христијански празници вклучуваат Божиќ на 7 јануари, Богојавление (се слави крштевањето на Исус) на 19 јануари, Велики петок и Велигден (кон крајот на април) и Мескел (пронаоѓање на вистинскиот крст) на 17 септември. Муслиманските празници вклучуваат Рамазан, Ид Ал Ада (Арафа) на 15 март и роденденот на Мухамед на 14 јуни. За време на сите верски празници, приврзаниците одат на нивните соодветни места за богослужба. Многу христијански празници се и државни празници.

Смртта и задгробниот живот. Смртта е дел од секојдневниот живот бидејќи гладот, СИДА-та и маларијата одземаат многу животи. Норма е тридневната жалост за починатите. Мртвите се погребуваат денот кога ќе умрат, а посебна

улица Тејлор во Харар. Блиски услови за живеење, лоши санитарни услови и недостаток намедицинските установи доведе до зголемување на заразните болести. се јаде храна која ја обезбедуваат семејството и пријателите. Христијаните ги погребуваат своите мртви на територијата на црквата, а муслиманите го прават истото во џамијата. Муслиманите читаат од религиозни текстови, додека христијаните имаат тенденција да плачат за своите мртви за време на периодот на жалост.

Медицина и здравствена заштита

Заразните болести се примарни болести. Акутните респираторни инфекции како туберкулоза, инфекции на горните дишни патишта и маларија се приоритетни здравствени проблеми на Министерството за здравство. Овие маки сочинуваа 17 отсто од смртните случаи и 24 отсто од приемите во болница во 1994 и 1995 година. Лошата санитација, неухранетоста и недостигот на здравствени установи се некои од причините за заразните болести.

СИДА-та е сериозен здравствен проблем во последниве години. Сепак, свеста за СИДА-та и употребата на кондоми се зголемуваат, особено кај урбаните и образованите популации. Во 1988 година, Канцеларијата за контрола и превенција на СИДА спроведе студија во која 17 проценти од популацијата на примерокот беа позитивни на ХИВ. Вкупно 57.000 случаи на СИДА беа пријавени до април 1998 година, од кои речиси 60 проценти беа во Адис Абеба. Ова го става населението заразено со ХИВ во 1998 година на приближно три милиони. Урбаното ХИВ-позитивно население е драстично поголемо од руралното со 21 отсто наспроти под 5 отсто.соодветно, од 1998 година. Осумдесет и осум проценти од сите инфекции се резултат на хетеросексуална трансмисија, главно од проституција и повеќекратни сексуални партнери.

Федералната влада создаде Национална програма за контрола на СИДА (NACP) за да се спречи преносот на ХИВ и да се намали поврзаниот морбидитет и морталитет. Целите се да се информира и едуцира општата популација и да се зголеми свеста за СИДА-та. Спречување на пренос преку побезбедни сексуални практики, употреба на кондоми и соодветен скрининг за трансфузија на крв се целите на НАЦП.

Пораснаа владините трошоци за здравство. Апсолутното ниво на здравствени трошоци, сепак, останува далеку под просекот за другите субсахарски африкански земји. Здравствениот систем е првенствено куративен и покрај фактот што повеќето здравствени проблеми се подложни на превентивно делување.

Во 1995-1996 година, Етиопија имаше 1.433 лекари, 174 фармацевти, 3.697 медицински сестри и една болница на секои 659.175 луѓе. Односот лекар-население беше 1:38.365. Овие стапки се многу ниски во споредба со другите субсахарски земји во развој, иако дистрибуцијата е многу неурамнотежена во корист на урбаните центри. На пример, 62 отсто од лекарите и 46 отсто од медицинските сестри биле пронајдени во Адис Абеба, каде што живее 5 отсто од населението.

Секуларни прослави

Главните државни празници се Нова Година на 11Септември, Денот на победата на Адва на 2 март, Денот на победата на етиопските патриоти на 6 април, Денот на трудот на 1 мај и падот на Дерге, 28 мај.

Уметности и хуманистички науки

Литература. Класичниот јазик на Геез, кој еволуирал во амхарски и тигренски, е еден од четирите изумрени јазици, но е единствениот домороден систем на пишување во Африка што сè уште се користи. Во богослужбите на православната црква сè уште се зборува гез. Развојот на литературата Геез започна со преводи на Стариот и Новиот Завет од грчки и хебрејски. Геез исто така бил првиот семитски јазик кој употребил систем на самогласки.

Многу апокрифни текстови како што се Книгата Енох, Книгата на јубилејот и Вознесението на Исаија се зачувани во целост само во Геез. Иако овие текстови не биле вклучени во библискиот канон, меѓу библиските научници (и етиопските христијани) тие се сметаат за значајни за разбирање на потеклото и развојот на христијанството.

Исто така види: Ориентација - Cotopaxi Quichua

Графичка уметност. Верската уметност, особено православната христијанска, е значаен дел од националната култура стотици години. Осветлените Библии и ракописи се датирани во дванаесеттиот век, а црквите стари осумстотини години во Лалибела содржат христијански слики, ракописи и релјеф од камен.

Резбањето на дрво и скулптурата се многу чести војужните низини, особено меѓу Консо. Во Адис Абеба е формирано училиште за ликовни уметности кое учи сликарство, скулптура, офорт и букви.

Изведбени уметности. Се верува дека христијанската музика ја основал Свети Јаред во шестиот век и се пее на Геез, литургискиот јазик. И православната и протестантската музика е популарна и се пее на амхарски, тигрески и оромо. Традиционалниот танц, ескеста, се состои од ритмички движења на рамената и обично е придружен со кабаро , тапан направен од дрво и животинска кожа, и masinqo, едножична виолина со мост во форма на А на која се свири со мал лак. Странските влијанија постојат во форма на афро-поп, реге и хип-хоп.

Состојбата на физичките и општествените науки

Универзитетскиот систем поттикнува академско истражување во културната и физичката антропологија, археологијата, историјата, политичките науки, лингвистиката и теологијата. Голем процент од водечките научници во овие области отидоа на Универзитетот во Адис Абеба. Недостигот на средства и ресурси го ограничи развојот на универзитетскиот систем. Системот на библиотеката е инфериорен, а компјутерите и пристапот до Интернет не се достапни на универзитетот.

Библиографија

Универзитетот во Адис Абеба. Универзитет Адис Абеба: Краток профил 2000 година , 2000 година.

годината е генерално сува.

Демографија. Во 2000 година, населението беше приближно 61 милион, со над осумдесет различни етнички групи. Оромо, Амхара и Тигреанците сочинуваат повеќе од 75 проценти од населението или 35 проценти, 30 проценти и 10 проценти соодветно. Помалите етнички групи вклучуваат Сомалијци, Гураж, Афар, Ави, Веламо, Сидамо и Беја.

Урбаното население се проценува на 11 проценти од вкупното население. Селското низинско население е составено од многу номадски и полумадски народи. Номадските народи сезонски пасат добиток, додека полумадските народи се земјоделци за егзистенција. Економијата на руралните висорамнини се заснова на земјоделството и сточарството.

Јазична припадност. Постојат осумдесет и шест познати домородни јазици во Етиопија: осумдесет и два зборувани и четири изумрени. Огромното мнозинство од јазиците што се зборуваат во земјата може да се класифицираат во три фамилии од афро-азиското суперјазично семејство: семитски, кушитски и омотски. Говорниците на семитски јазик претежно живеат во висорамнините во центарот и северот. Говорниците на кушитски јазик живеат во висорамнините и низините на јужноцентралниот регион, како и во северно-централното подрачје. Омотските звучници живеат претежно на југ. Семејството на супер јазици од Нило-Сахара сочинува околу 2 отсто од населението,Ахмед, Хусеин. „Историографијата на исламот во Етиопија“. Журнал за исламски студии 3 (1): 15–46, 1992.

Акилу, Амсалу. Поглед на Етиопија, 1997.

Бригс, Филип. Водич за Етиопија, 1998 година.

Брукс, Мигел Ф. Кебра Нагаст [Славата на кралевите], 1995 година.

Баџ, господине. E. A. Волис. Кралицата на Шеба и нејзиниот единствен син Менјелек, 1932 година.

Касенели, Ли. „Кат: Промени во производството и потрошувачката на квазилегална стока во североисточна Африка“. Во The Social Life of Things: Commodities in Cultural Perspectives, Arjun Appadurai, ed., 1999.

Clapham, Christopher. Владата на Хајле-Селасие, 1969 година.

Конна, Греам. Африкански цивилизации: претколонијални градови и држави во тропска Африка: Археолошка перспектива, 1987.

Донам, Доналд и Венди Џејмс, изд. Јужните маршеви на империјална Етиопија, 1986 година.

Хајле, Гетачју. „Етиопска литература“. Во Африкански Сион: Светата уметност на Етиопија, Родерик Грирсон, ед., 1993 година.

Хестингс, Адријан. Конструкцијата на нацијата: етничка припадност, религија и национализам, 1995.

Хаусман, Џералд. Кебра Нагаст: Изгубената Библија на растафаријанската мудрост и вера од Етиопија и Јамајка, 1995 година.

Хелдман, Мерилин. „Маријам Сејон: Марија од Сион“. Во Африкански Сион: Светата уметност наЕтиопија, Родерик Грирсон, ед., 1993.

Исак, Ефрем. „Нејасна компонента во етиопската црковна историја“. Le Museon, 85: 225–258, 1971.

——. „Социјална структура на Етиопската црква“. Ethiopian Observer, XIV (4): 240–288, 1971.

—— и Каин Фелдер. „Рефлексии за потеклото на етиопската цивилизација“. Во Зборник на трудови од осмата меѓународна конференција за етиопски студии, 1988 година.

Џалата, Асафа. „Борбата за знаење: Случајот на итни Оромо студии“. Преглед на африкански студии, 39 (2): 95–123.

Џоиреман, Сандра Фулертон. „Договор за земјиште: Лекции од судски спор во област со заедничко владеење на Етиопија“. Канадско списание за африкански студии, 30 (2): 214–232.

Калају, Фицум. „Улогата на невладините организации во намалувањето на сиромаштијата во рурална Етиопија: Случајот на Actionaid Етиопија“. магистерски труд. Факултетот за развојни студии, Универзитетот во Англија, Норвешка.

Каплан, Стивен. Бета Израел (Фалаша) во Етиопија, 1992 година.

Кеслер, Дејвид. Фалашите: кратка историја на етиопските Евреи, 1982 година.

Левин, Доналд Натан. Восок и злато: Традиција и иновација во етиопската култура, 1965 година.

——. Голема Етиопија: Еволуцијата на мултиетничкото општество, 1974 година.

Конгресна библиотека. Етиопија: Студија за земјата, 1991 година,//lcweb2.loc.gov/frd/cs/ettoc.html.

Маркус, Харолд. Историја на Етиопија, 1994 година.

Менгистеаб, Кидане. „Нови пристапи кон градењето на државата во Африка: Случајот на федерализмот заснован на Етиопија“. Преглед на африкански студии, 40 (3): 11–132.

Mequanent, Getachew. „Развој на заедницата и улогата на организациите на заедницата: студија во Северна Етиопија“. Canadian Journal of African Studies, 32 (3): 494–520, 1998.

Министерство за здравство на Сојузна Демократска Република Етиопија. Национална програма за контрола на СИДА: Регионален мултисекторски стратешки план за ХИВ/СИДА 2000–2004 година, 1999 година.

——. Индикатори поврзани со здравјето и здравјето: 1991, 2000 година.

Манро-Хеј, Стјуарт Ц. Во African Zion: The Sacred Art of Ethiopia, Roderick Grierson, ed., 1993.

Pankhurst, Richard. Социјална историја на Етиопија, 1990.

Рахмато, Десалегн. „Земјопоседување и земјишна политика во Етиопија по Дергот“. Во Трудови на 12-тата меѓународна конференција за етиопски студии, Харолд Маркус, изд., 1994 година.

Улендорф, Едвард. Етиопјаните: Вовед во земјата и луѓето, 1965 година.

——. Етиопија и Библијата, 1968.

Програма за развој на Обединетите нации. Здравствени индикатори во Етиопија, Извештај за човечки развој, 1998 година.

Веб-страници

Централно разузнавањеАгенција. World Factbook 1999: Ethiopia, 1999, //www.odci.gov/cia/publications/factbook/et.html

Ethnologue. Етиопија (Каталог на јазици), 2000 година //www.sil.org/etnologue/countries/Ethi.html

Стејт департмент на САД. Белешки за позадина: Федерална Демократска Република Етиопија, 1998 година, //www.state.gov/www/background_notes/ethiopia_0398_bgn.html

— A DAM M OHR

Исто така прочитајте ја статијата за Етиопијаод Википедијаа овие јазици се зборуваат во близина на границата со Судан.

Амхарскиот е доминантен и официјален јазик во последните 150 години како резултат на политичката моќ на етничката група Амхара. Ширењето на амхарскиот јазик е силно поврзано со етиопскиот национализам. Денес, многу Оромо го пишуваат својот јазик, оромојски, користејќи ја римската азбука како политички протест против нивната историја на доминација на Амхара, кои сочинуваат значително помалку од населението.

Англискиот е најраспространетиот странски јазик и јазикот на кој се изучува наставата во средно училиште и универзитет. Француски се слуша повремено во делови од земјата во близина на Џибути, поранешен француски Сомалиленд. Повремено може да се слушне италијански, особено кај постарите лица во регионот Тигре. Во главниот град постојат остатоци од италијанската окупација за време на Втората светска војна, како што е употребата на ciao за да се каже „збогум“.

Симболизам. Монархијата, позната како Соломонска династија, била истакнат национален симбол. Царското знаме се состои од хоризонтални ленти од зелена, златна и црвена боја со лав во преден план кој држи стап. На главата на штабот е поставен етиопски православен крст од кој се вее царското знаме. Лавот е Лавот на Јуда, една од многуте царски титули што означува потекло од кралот Соломон. Крстот ја симболизира силата и потпирањетона монархијата на Етиопската православна црква, доминантна религија во последните 1600 години.

Денес, дваесет и пет години по симнувањето од тронот на последниот император, знамето се состои од традиционални зелени, златни и црвени хоризонтални ленти со петкрака ѕвезда и зраци кои емитуваат од нејзините точки во преден план. светло сина кружна позадина. Ѕвездата го претставува единството и еднаквоста на различните етнички групи, симбол на федералистичка влада заснована на етнички држави.

Суверенитетот и слободата се карактеристики, а со тоа и симболи на Етиопија и внатрешно и надворешно. Многу африкански национални држави, како Гана, Бенин, Сенегал, Камерун и Конго ги усвоија боите на Етиопија за нивните знамиња кога стекнаа независност од колонијалното владеење.

Некои Африканци во дијаспората воспоставија религиозна и политичка традиција наречена етиопјанизам. Поддржувачите на ова движење, кое му претходи на пан-африканизмот, го присвоија симболот на Етиопија за да се ослободат од угнетувањето. Етиопија беше независна, црна нација со древна христијанска црква која не беше колонијален бипродукт. Маркус Гарви зборуваше за гледање на Бог преку спектаклите на Етиопија и често го цитираше Псалм 68:31, „Етиопија ќе ги испружи рацете кон Бога“. Од учењата на Гарви, Растафаријанското движење се појави во Јамајка во 1930-тите. Името „Растафари“ е изведеноод императорот Хаиле Селасие, чие предкрунисување име беше Рас Тафари Маконен. „Рас“ е и кнежевска и воена титула што значи „глава“ на амхарски. Во градот Шашамане живее население од Растафаријанци, кое било дел од грантот за земја доделен на етиопската светска федерација од страна на императорот Хаиле Селасие во замена за поддршка за време на италијанската окупација за време на Втората светска војна.

Историја и етнички односи

Појавата на нацијата. Етиопија беше дом на некои од најраните популации на хоминиди и веројатно регионот каде што Хомо еректус еволуираше и се прошири надвор од Африка за да ја насели Евроазија пред 1,8 милиони години. Најзабележливото палеоантрополошко откритие во земјата беше „Луси“, женка Australopithicus afarensis откриена во 1974 година и наречена Динкнеш („ти си прекрасен“) од Етиопјаните.

Подемот на значителни популации со систем за пишување датира од најмалку 800 п.н.е. Во висорамнините, особено во градот Јеха, пронајдено е праетиопско писмо, вметната на камени плочи. Потеклото на оваа цивилизација е точка на расправија. Традиционалната теорија вели дека имигрантите од Арапскиот полуостров се населиле во северна Етиопија, носејќи го со себе нивниот јазик, прото-етиопски (или сабејски), кој исто така е откриен на источната страна на Црвеното Море.

Оваа теорија напотеклото на етиопската цивилизација е доведено во прашање. Една нова теорија вели дека двете страни на Црвеното Море биле единствена културна единица и дека подемот на цивилизацијата во етиопските висорамнини не бил производ на дифузија и колонизација од јужна Арабија, туку културна размена во која луѓето од Етиопија одиграле витално значење. и активна улога. Во овој временски период, водните патишта како што е Црвеното Море биле виртуелни автопати, што резултирало

Замокот на императорот Фастилида во Гондар. во културна и економска размена. Црвеното Море ги поврза луѓето на двата брега и создаде единствена културна единица која ги вклучуваше Етиопија и Јемен, кои со текот на времето се разминуваа во различни култури. Само во Етиопија се развило и преживува прото-етиопското писмо во Геез, тигренски и амхарски.

Во првиот век од нашата ера, античкиот град Аксум станал политички, економски и културен центар во регионот. Аксумите доминирале во трговијата на Црвеното Море до третиот век. До четвртиот век тие беа една од само четирите нации во светот, заедно со Рим, Персија и Кралството Куша во северна Индија, кои издаваа златни монети.

Во 333 година, императорот Ēzānā и неговиот двор го прифатиле христијанството; тоа беше истата година кога римскиот император Константин се обрати. Аксумите и Римјаните станале економски партнери кои го контролирале Црвеното Море и Средоземното Морезанаети, соодветно.

Аксум цветаше во шестиот век, кога императорот Калеб освоил голем дел од Арапскиот полуостров. Сепак, Аксумитската империја на крајот опадна како резултат на ширењето на исламот, што резултираше со губење на контролата над Црвеното Море, како и исцрпување на природните ресурси во регионот што ја остави околината неспособна да го поддржи населението. Политичкиот центар се префрли на југ кон планините Ласта (сега Лалибела).

Околу 1150 година, во планините Ласта се појавила нова династија. Оваа династија била наречена Загве и контролирала голем дел од северна Етиопија од 1150 до 1270 година. Загве тврдела дека потекнува од Мојсеј, користејќи генеалогија за да ја утврди својата легитимност, карактеристика на традиционалната етиопска политика.

Загве не можеше да создаде национално единство, а препирките околу политичката моќ доведоа до пад на авторитетот на династијата. Мало христијанско кралство во северниот дел на Шева го предизвикало Загве политички и економски во тринаесеттиот век. Шеваните биле предводени од Екуно Амлак, кој го убил кралот Загве и се прогласил за император. Екуно Амлак беше тој што го создаде националното единство и почна да ја гради нацијата.

Национален идентитет. Повеќето историчари го сметаат Екуно Амлак за основач на Соломонската династија. Во процесот на легитимирање на своето владеење, императорот се репродуцирал и евентуално

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.