Брак и семејство - Кипсигис

 Брак и семејство - Кипсигис

Christopher Garcia

Брак. Кипсигите се полигамни. Сепак, стапката на полигамија може да се намалува, бидејќи луѓето продолжуваат да се прилагодуваат на структурните промени во локалната економија. Христијанските стриктури против полигамијата, исто така, влијаат на брачните модели за многу Кипсиги. Плаќањата за невеста-богатство вклучуваат добиток и готовина. Кипсигис вели дека најдобро е сопружниците да живеат далеку, но зголемената цена и недостигот на земја ги прават таквите договори неизводливи за повеќето. Од мажите се очекува да снабдуваат залихи во секоја куќа, така што секоја жена ќе има крави за да ги нахрани своите деца. Со текот на годините, жените развиваат сопственички интерес за овие стада, кои вклучуваат добиток со невестата од браковите на нивните ќерки. Ако жената нема синови, таа може да користи некои од овие говеда за да се „омажи“ за друга жена. Според конвенцијата, таа ќе го избере главниот љубовник на „сопругата“, чиј статус се признава со плаќање на една крава. Децата родени од такви бракови го земаат кланскиот идентитет на мажот на кравата што дава. Разводот е исклучително редок, дури и во случаи кога мажот и жената се разделени многу години.

Исто така види: Економија - Апалачи

Домашна единица. Секоја мажена жена си има своја куќа, во која се готви и спијат малите деца. Како што созрева семејството на мажот, секако пред неговите ќерки да достигнат пубертет, тој ќе изгради своја куќа во близина. Откако ќе се иницираат, младите мажи се префрлаат на одвоено спиењечетвртини на одредено растојание од главното семејство соединение. Постарите браќа кои се венчале пред фармата да биде поделена, градат посебни соединенија за нивните семејства. Секое домаќинство работи како релативно автономна семејна единица.

Исто така види: Џаин

Наследство. Кога човек е блиску до смртта, обичајот налага тој да ги повика своите синови и да ги поучи за располагањето со неговиот имот, кој, деновиве, може да вклучува одредени имоти надвор од фармата. Добитокот што човекот го стекнал со свои напори — со купување или со трпеливо сточарство — се дели подеднакво меѓу сите негови синови. Но, добитокот од невеста е приврзан за домаќинствата од кои заминале неговите мажени ќерки, така што браќата од различни куќи можат да имаат повеќе или помалку среќа во бројот на добитокот што го наследуваат. Во случаи кога пошироките семејства заземаат една фарма, секое домаќинство идеално добива еднаков дел од земјата, која, со текот на времето, ќе биде рамномерно поделена меѓу синовите од секоја куќа. Ако мажот има повеќе од една фарма, секоја од нив ќе се смета за посебен имот што ќе го делат исклучиво членовите на домаќинството кои живеат на таа фарма.

Социјализација. Малите деца ги дојат, ги хранат, облекуваат, капат и чуваат жени. Татковците имаат голем интерес за своите деца, но физичкиот контакт и покажувањето наклонетост генерално се воздржани. Како по правило, на младите девојки им се дава домаќинствозадолженија на порана возраст од нивните браќа. Набргу по пубертетот, момчињата и девојчињата се подложени на посебни иницијации, кои се совпаѓаат со едномесечна пауза во училишниот календар. Момчињата се обрежуваат, а на девојчињата им се отстранети делови од клиторисот и усните усни. Момчињата се враќаат од иницијација со аскетско носење што го означува нивното искачување од детски работи и детско однесување. Од нив се очекува да останат настрана од своите мајки и сестри, кои пак ги третираат со почит. Девојките се враќаат од иницијацијата со очекување дека наскоро ќе се венчаат, ситуација која често се спречува овие денови со нивното продолжување на образованието. Кипсигите кои припаѓаат на одредени протестантски секти не ги испраќаат своите ќерки на иницијација; некои развиваат „христијанска“ верзија на иницијација за нивните синови.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.