Ориентација - Кахита

 Ориентација - Кахита

Christopher Garcia

Идентификација. „Кахита“ се однесува на кахитански говорници, членови на трите модерни етнички или „племенски“ групи во јужна Сонора и северна Синалоа, Мексико. Самите луѓе не би го препознале овој термин, но го користат „Јореме“ (јаки: Јоеме, домородни народи) за да се назначат себеси и терминот „Јори“ за означување на местизос (не-индиски Мексиканци). Изгледа дека термините „Јаки“ и „Мајо“ се извлечени од речните долини со истото име. Шпанците погрешно го примениле мајчиниот термин kahita (ништо) на домородниот јазик. Очигледно, кога локалното население го прашало името на јазикот што го зборуваат, тие одговориле „каита“, што значи „ништо“ или „нема име“.

Локација. Лоцирани околу 27° северно и 109° западно, модерните Кахитани вклучуваат: Јаки, кои го населуваат централниот брег на државата Сонора во северозападно Мексико; Мајо, кој живее јужно од Јаки долж јужниот брег на Сонора и северниот брег на Синалоа; и други помали дијалектни групи како што се Техуеко, кои главно биле апсорбирани од Мајо. Многу Јаки живеат во специјална област за резервации, додека Мајо живее испреплетена со местици. Недостатокот на археолошки истражувања во областа го отежнува разграничувањето на предконтактната територија на Кахитан, иако од шпанскиот контакт, територијата Мајо-Јаки остана стабилна, со исклучок на постепеното намалување на контролатанад територијата. Модерната територија на Кахитан одразува драматичен контраст помеѓу плодните области за наводнување Јаки, Мајо и Фуерте, со нивното фантастично земјоделско производство и висока густина на населеност, и слабо населените пустински области со трн-шуми, со изобилство диви плодови, шуми и фауна. Оваа топла крајбрежна област се карактеризира со долги периоди на суво време пробиени со силни летни грмотевици и поодржливи послаби зимски дождови кои произведуваат помеѓу 40 и 80 сантиметри врнежи годишно.

Исто така види: Ориентација - Јоруба

Демографија. Во времето на шпанскиот контакт, имало над 100.000 кахитани, а Јаки и Мајо сочинувале 60.000 од вкупниот број; пописот од 1950 година наведува нешто повеќе од 30.000 говорници на Мајо, а Јаки броел околу 15.000 во 1940-тите. Пописот од 1970 година наведува речиси 28.000 говорници на Мајо. Сепак, овие бројки може да се удвојат поради сегашното распрснување на овие народи низ Сонора и јужна Аризона и тешкотијата да се идентификуваат како посебни популации.

Јазична припадност. Дијалектите Мајо, Техуеко и Јаки ја сочинуваат подфамилијата Кахитан на утоацтеканскиот фонд. Мајо и Јаки немаат тешкотии да комуницираат едни со други, бидејќи дијалектите се слични, а Техуеко е уште поблиску до Мајо отколку Јаки. Денес Мајо пишува во Мајо, иако во предконтактниот период, Кахитан пишувасе чини дека не бил пишан јазик.

Исто така види: Култура на Азербејџан - историја, луѓе, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.