Татари

 Татари

Christopher Garcia

Содржина

ЕТНОНИМ: Турците


Татарските народи кои живеат во Кина претставуваат само 1 процент од сите татарски народи. Татарското население во Кина беше 4.837 во 1990 година, за разлика од 4.300 во 1957 година. Повеќето Татари живеат во градовите Јининг, Ќокек и Урумчи во автономниот регион Ксинџијанг Ујгур, иако до раните 1960-ти, голем број од нив чувале добиток, исто така во Ксинџијанг. Татарскиот јазик припаѓа на турската гранка на семејството Алтај. Татарите немаат свој систем на пишување, туку користат ујгурски и казачки скрипти.

Во најраните кинески референци за Татарите, во записите кои датираат од осмиот век, тие се нарекуваат „Дадан“. Тие биле дел од Турскиот хан се додека не се распаднал во приближно 744 година. По ова, Татарите се зголемиле во сила додека не биле поразени од Монголите. Татарот се измешал со Бојар, Кипчак и Монгол, и оваа нова група станала модерниот Татар. Тие ја напуштиле својата татковина во регионот на реките Волга и Кама кога Русите се преселиле во Централна Азија во деветнаесеттиот век, а некои завршиле во Ксинџијанг. Повеќето Татари станале урбани трговци со добиток, ткаенина, крзна, сребро, чај и други стоки како резултат на трговските можности создадени со кинеско-руските договори од 1851 и 1881 година. Мало малцинство Татари се занимавало со стадо и земјоделство. Можеби една третина од Татарите станале кројачи или мали производители, правејќи работи како што се чаури за колбаси.

Урбаната куќа на едно татарско семејство е направена од кал и има канали за печки во ѕидовите за греење. Внатре е обесен со таписерии, а надвор има двор со дрвја и цвеќиња. Преселничкиот пасторист Татар живеел во шатори.

Татарската исхрана вклучува карактеристични колачи и колачи, како и сирење, ориз, тиква, месо и суви кајсии. Пијат алкохолни пијалоци, еден од ферментиран мед, а друг вино од диво грозје.

Иако муслиманите, повеќето урбани Татари се моногамни. Татар се венчал во куќата на родителите на невестата, а парот обично живее таму до раѓањето на нивното прво дете. Свадбената церемонија вклучува пиење шеќерна вода од невестата и младоженецот, за да симболизира долготрајна љубов и среќа. Мртвите се закопуваат завиткани во бело платно; додека се чита Куранот, присутните фрлаат грст нечистотија врз телото додека не се закопа.

Библиографија

Ма Јин, ед. (1989). Кинеските малцински националности, 192-196. Пекинг: Прес за странски јазици.

Исто така види: Агарија

Редакциски панел за прашања на националните малцинства (1985). Прашања и одговори за малцинските националности во Кина. Пекинг: Новиот свет печат.

Исто така види: Ориентација - Ов и Фон

Шварц, Хенри Г. (1984). Малцинствата од Северна Кина: Истражување, 69-74. Белингем: Западен Вашингтон Универзитетот Прес.

Прочитајте и статија за Татаритеод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.