Религија и експресивна култура - Нгуна

 Религија и експресивна култура - Нгуна

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Порано Нгунезите, како и луѓето низ централниот дел на архипелагот, верувале дека богот Мауитикитики ги извлекол островите од морето со јаже. Освен тоа, тој немаше позната улога во однос на секојдневниот живот. Се сметало дека бројни помали духови населуваат одредени пештери, дрвја или карпи во морето и врз нив може да влијае некој поглавар или, по негова желба, неговиот религиозен специјалист. Во сегашноста, Нгуните продолжуваат да го следат презвитеријанското христијанство. Има предизвици, се разбира, во форма на помали упади направени од други деноминации и, до одреден степен, од секуларниот тренд во модерното општество Ни-Вануату воопшто. Имаше и карго-култни идеи во странство во различни периоди, но тие никогаш не се развија во какво било кохерентно движење на Нгуна.

Верски практичари. Иако се вели дека волшебството било распространето на Нгуна во минатото, и останува стравот дека тоа би можело да се ревитализира, денес нема конкретни докази за такви практики. Сепак, се верува дека високите началници имаат телесни духовни моќи: на пример, се верува дека ниту нив ниту нивните работи не можат безбедно да ги допираат луѓе освен нивните сопружници или блиски членови на семејството.

Исто така види: Ориентација - афро-венецуелци

Церемонии. Во минатото naleoana и natamate беа фокални ритуални активности, првишто подразбира жртвување свињи и размена на подароци, а вториот се фокусира на танцување пред оркестарот со пресечени гонги, кои се издлабени трупци врежани во ликот на моќните предци и подигнати на рамно, церемонијално чистилиште. Денеска се случуваат церемонија на првиот јам, годишни преставувања на високите началници и пастирот (барем во некои села), инвеститори на поглавари и други такви церемонии, но тие се лишени од традиционалната религиозна содржина.

Исто така види: Малгашки - вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Уметност. Додека претхристијанските ритуални танци исчезнаа, беа заменети со секуларни гудачки бендови и западни танци за млади луѓе, она што е очигледно традиционална форма на усна изведба (вклучувајќи четири различни жанрови на текстот на приказната) сè уште е широко ангажирана и уживаше.

Медицина. „Гавачот“ е шамански тип на исцелител кој користи хербални лекови и натприродни пораки, кои може да вклучуваат патување на духот за време на спиењето за да ја боже причината за болеста или несреќата. Многу Нгунези се консултираат со такви специјалисти покрај користењето на услугите на болничар во локалната клиника или патувањето во една од болниците во Вила за посериозни работи.

Смрт и задгробен живот. Иако сега гледаат кон небото како што е конципирано во презвитеријанската доктрина, Нгунејците еднаш ја гледале смртта како почеток на патувањето до духовниот свет, кое започнало со нечиј премин под морето за да се појави во ПоинтТукитуки, на југозападниот агол на Ефате. Скокајќи од карпите во морето, духот имал бројни средби со опасни духовни суштества додека минувал низ три различни света, при што секоја фаза била помалку позната и помалку удобна од претходната. По достигнувањето на последното, личноста изгубила секаков контакт со живите, со тоа завршувајќи го своето или нејзиното спуштање во ништожност.

Прочитајте и статија за Нгунаод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.