Религија и експресивна култура - Сомалијци

 Религија и експресивна култура - Сомалијци

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Сомалијците се сунитски муслимани, од кои огромното мнозинство го следат обредот Шафи. Исламот веројатно датира уште од тринаесеттиот век во Сомалија. Во деветнаесеттиот век исламот бил ревитализиран, а популарните верзии за него се развиле по прозелитизирањето на шјујух (пеј. шејх ) кои припаѓале на различни суфиски редови.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Чуј

Муслиманската вера е составен дел од секојдневниот општествен живот. Активностите на католичките и протестантските мисионери никогаш не биле успешни. Сомалиските научници дебатираат до кој степен сомалиските муслимани можеби инкорпорирале елементи на предисламска религија. Некои од термините за „Бог“ (на пр. Ваг) се наоѓаат и кај соседните немуслимански народи. Во урбаните средини, се појавија групи кои, инспирирани од Египетското Муслиманско братство (Akhiwaan Muslimin), пропагираат поправославен ислам и ја критикуваат владата на морална основа.

Се верува дека различни духовни суштества го населуваат светот. џини, единствената категорија на духови што исламот ги препознава, генерално се безопасни ако не се вознемируваат. Другите категории на духови, како што се ayaamo, mingis, и rohaan, се покаприциозни и може да донесат болест со поседување на нивните жртви. Групи од оние кои се опседнати често формираат култови кои бараат да го смират опседнатиот дух.

Верски практичари. Сомалиската култура прави разлика помеѓу религиозен експерт ( wadaad ) и личност која е преокупирана со световни работи. Не постои формална хиерархија на свештенството, но вадад може да ужива значителна почит и може да собере мала партија следбеници со кои ќе се населат во рурална заедница. Петте стандардни муслимански молитви генерално се почитуваат, но сомалијките никогаш не ги носеле пропишаните превези. Селаните и урбаните доселеници често се обраќаат кон вададот за благослови, привлечност и совети за световните работи.

Церемонии. Сомалијците не им се поклонуваат на мртвите, но вршат годишни комеморативни служби на нивните гробови. Аџилакот (пеј. siyaaro ) до гробниците на светците се исто така истакнати настани во обредниот живот. Муслиманскиот календар вклучува прослава на Иид ал Фидр (крајот на Рамазан), Арафо (аџилак во Мека) и Мавлиид (роденден на пророкот). Меѓу немуслиманските церемонии, најшироко се изведува даб - шиид (палење на оган), на кој сите членови на домаќинството скокаат преку семејното огниште.

Уметност. Сомалијците уживаат во широк спектар на алитерирана усна поезија и песни. Познатите поети можеби ќе дојдат да уживаат во престиж низ целата земја.

Медицина. Болестите се припишуваат и на апстрактни ентитети и емоции и на опипливи причини. Сомалиските номади ја открија улогата на комарците воширењето на маларијата долго пред оваа врска да биде научно докажана. Медицинскиот систем е множина: пациентите имаат слободен избор помеѓу хербални, религиозни и западни лекови.

Смрт и задгробен живот. Иако гробовите имаат незначителен изглед, симболичките димензии на погребите се значителни. Трупот се смета за штетен и мора брзо да се отстрани. Во локалната заедница, односите со починатиот мора да се исчистат од поплаки и да се обезбеди неговиот или нејзиниот премин од „овој свет“ ( addunnyo ) во „следниот свет“ ( aakhiro ) . Погребите служат како потсетник за живеењето на враќањето на пророкот и на претстојниот суден ден ( ќијаме ), кога верните нема да имаат од што да се плашат, но грешниците ќе бидат испратени во пеколот.

Исто така види: Социополитичка организација - Сточари на говеда на Хуастека

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.