Таос

 Таос

Christopher Garcia

ЕТНОНИМИ: Браба, Сан Херонимо де Таос, Тајберон (ран шпански), Валодолид, т'ојнема („народот“ во Таос)


Ориентација

Историја и културна Односи

Населби

Економија

Сродство

Брак и семејство

Социополитичка организација

Религија и изразена култура

Библиографија

Bodine, John J. (1979). „Таос Пуебло“. Во Прирачник за северноамерикански Индијанци. Том. 9, Југозапад, уредено од Алфонсо Ортиз, 255-267. Вашингтон, ДЦ: Смитсонијан институција.

Fenton, William N. (1957). Фракционизам во Таос Пуебло, Ново Мексико. Биро за американска етнологија на САД, антрополошки труд бр. 56. Вашингтон, ДК

Парсонс, Елси Клус (1936). Таос Пуебло. Општи серии по антропологија, бр. 2. Менаша, Вис

Исто така види: Религија и експресивна култура - Источни Индијанци во Тринидад

Смит, М. Естели (1967). Управување со Таос Пуебло. Придонеси на Универзитетот во Источно Ново Мексико во антропологијата, 2 (1). Порталес, Н. Мекс.

Исто така види: Историја и културни односи - Aveyronnais

JOHN J. BODINE

Исто така прочитајте ја статијата за Taosод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.