Религија и експресивна култура - Микронезијци

 Религија и експресивна култура - Микронезијци

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Гуам бил нападнат и освоен од шпански војници и мисиониран од католички свештеници Почнувајќи од 1668 година, со што островот станала првата пацифичка база на европската колонизација и религија. Сите луѓе Чаморо од Гуам и соседните острови беа насилно преселени во мисиските села. Во првите четириесет години од шпанската мисионизација на Гуам, народот Чаморо претрпе катастрофална депопулација, губејќи можеби 90 отсто од своето население поради болести, војни и тешкотии предизвикани од преселувањето и принудната работа на плантажите. Протестантските и католичките мисии беа основани на други места низ островите на Микронезија во средината на 1800-тите, а слична шема на депопулација од воведените болести следеше на Јап, Понпеи и другите острови на Микронезија. Сите поголеми острови на Микронезија се христијанизирани најмалку еден век и на ниту едно место локалниот отпор успешно се одржуваше многу долго. Каморите денес се речиси целосно римокатолици, додека во другите области на Микронезија, протестантите малку ги надминуваат католиците. Во текот на изминатите дваесет години, голем број христијански секти стекнаа мала основа, вклучувајќи ги баптистите, мормоните, адвентистите од седмиот ден и Јеховините сведоци. Во Гуам, католичките верувања и практики се многу зачинети со елементи од филипинскиот анимизам испиритизам, домородното почитување на предците на Чаморо и средновековно европско идолизирање на религиозните икони. На друго место во Микронезија, постои слична синкретична мешавина на модерната христијанска теологија и практика со домородните верувања во анимизмот и многу варијанти на магија.

Верски практичари. Верските водачи во Микронезија имаат значителна почит на пошироката социјална и политичка сцена и често се повикуваат како советници за планирање и развој на владата и како посредници во политичките спорови. Иако американските и другите странски свештеници и министри работат на сите поголеми острови во Микронезија, домородните верски практичари се обучуваат и го преземаат раководството на црквите низ целата област.

Церемонии. Микронезијците се верни посетители на црквата, а во многу заедници црквата функционира како фокус на дружељубивост и кохезија. Но, Чаморосите и другите Микронезијци кои неодамна емигрирале во Соединетите Држави поради образовни причини или за да бараат подобар живот се многу помалку посветени на одење во црква отколку претходните имигранти кои дошле на воена служба. Како и да е, церемонијалните прилики како што се свадби, крштевки и погреби играат важна улога меѓу Микронезијците во Соединетите Држави не само како поводи за религиозно празнување туку, уште поважно, како церемонии кои промовираат социјалнимеѓузависност и етничка кохезија. Меѓу Гваманците, еден пример за ова е распространетиот обичај чинчуле — давање пари, храна или други подароци на семејството на свадби, крштевки или смртни случаи за да му се помогне на семејството да ги подмири трошоците за церемонијата или да врати претходен подарок. Оваа практика ја зајакнува социо-економската задолженост и реципроцитет што проникнуваат во семејните односи на Микронезија.

Уметност. Во традиционалните микронезиски општества, уметностите биле тесно интегрирани во функционалните и егзистенцијалните аспекти на животот, како што се градење куќи, ткаење облека и изградба и украсување на едрени кануа. Немаше класа на луѓе кои работеа исклучиво како специјалисти занаетчии или уметници. Изведувачките уметности како танцот, исто така, беа тесно интегрирани во земјоделскиот календар и во циклусот на пристигнувања и заминувања на луѓето од нивните матични острови. Помеѓу микронезиските имигранти во Соединетите Држави, има многу малку професионални изведувачи кои ги поддржуваат микронезиските уметности, но има чести неформални презентации на микронезиското пеење и танцување на собири во заедницата и семејни социјални настани.

Исто така види: Социополитичка организација - Француски Канаѓани

Медицина. Медицинското знаење традиционално се споделуваше прилично широко во микронезиските заедници. Иако некои поединци би можеле да стекнат репутација дека се особено упатени во администрирање на терапевтска масажа,поставувајќи коски, практикување акушерство или подготовка на хербални лекови, немаше специјалисти исцелители кои беа препознаени и поддржани како такви. И магичните и ефикасните аспекти на медицинскиот третман честопати се користеа заедно и беа неразделни во вистинската практика. Помеѓу Микронезијците во Соединетите Американски Држави, сè уште има често прибегнување кон незападни објаснувања за причинување на болеста и кон алтернативни третмани.

Исто така види: Религија и експресивна култура - Афро-Колумбијци

Смрт и задгробен живот. Современите микронезиски верувања за задгробниот живот се синкретичка мешавина на христијански и домородни идеи. Христијанската догма во врска со наградите и казните во задгробниот живот е поексплицитно формулирана од домородните микронезиски поими, но кореспондира и ги зајакнува некои домородни верувања во духовните светови под морето и надвор од хоризонтот. Искуствата на поседување дух и комуникација од мртвите се прилично широко верувани и понекогаш се дадени како објаснување за неприродни смртни случаи, како што е самоубиството. Погребите се многу важни не само како поводи за реинтеграција на заедницата и семејството кои вклучуваат неколкудневни церемонијални гозби и говори, туку и како ритуали за правилно одбележување на заминувањето на мртвите и за мирување на духот на личноста. Меѓу многумина Микронезијци во Соединетите Држави, се прават големи трошоци за да се врати телото на починатиот на неговиот или нејзиниот роден остров и да се обезбеди соодветен погреб насемејно земјиште.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.