Населби - западни апачи

 Населби - западни апачи

Christopher Garcia

Со усвојувањето на хортикултурата, западните апаши станаа трајно поврзани со земјоделските локации. Оваа асоцијација беше сезонска со локални групи составени од неколку матрилинеално-матрилокални пошироки семејства ( гота ) кои се движеа од место до место во годишен круг на лов и собирање - враќајќи се во пролет и есен во областа на фармата и во зимата се движи кон пониски височини. Локалните групи се разликуваа по големина од триесет и пет до двесте поединци и имаа ексклузивни права на одредени фарми и локации за лов. Соседните локални групи, лабаво поврзани преку брак, регионална близина и дијалект, формираа она што беше наречено бендови што ги контролираа земјоделските и ловните ресурси првенствено во една област на сливот. Имаше дваесет од овие бендови во 1850 година, секој составен од околу четири локални групи. Нивните етнографски имиња, како што се Cibecue Creek Band или Carrizo Creek Band, ја одразуваат нивната специфичност на сливот.

Современите заедници на Апачи се амалгам на овие постари, територијално дефинирани единици, кои за време на периодот на резервации се концентрирале во близина на седиштето на агенцијата, трговските места, училиштата и патиштата. На резерватот Апачи на Белата планина има две главни заедници во Цибекју и Вајтеривер, а на резерватот Сан Карлос има две во Сан Карлос и Билас. Традиционално домување беше wickiup ( gogha ); современо домувањесе состои од мешавина од постари рамковни домови, модерни куќички од блокови или рамковни куќички и мобилни домови. Некои станови се супстандардни во однос на општите американски стандарди, иако се направени огромни подобрувања во последните дваесет години. Белата планинска апаши имаа особено агресивна програма за развој и поседуваат трговски центар, мотел, театар, пилана и скијачки центар.


Исто така прочитајте ја статијата за западните апачиод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.