Иранци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

 Иранци - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Christopher Garcia

ИЗГОВОР: i-RAHN-ee-uhns

ЛОКАЦИЈА: Иран

НАСЕЛЕНИЕ: 64 милиони

ЈАЗИК: фарси (персиски)

РЕЛИГИЈА: Ислам (шиит муслиман)

1 • ВОВЕД

Иран, познат уште од античко време како Персија, има долга и бурна историја. Нејзината локација на раскрсницата на Европа и Азија резултираше со многу инвазии и миграции. Постојат докази дека Иран одиграл улога во појавата на цивилизацијата уште пред 10.000 години.

Во 553 п.н.е., Кир Велики ја основал првата Персиска империја, која се проширила до Египет, Грција и Русија. Во 336–330 п.н.е. Грците, под Александар Македонски, ја собориле Персиската империја. Тие станаа првата од неколкуте групи кои го контролираа регионот во следните векови.

Во текот на седмиот до деветтиот век од нашата ера, регионот бил освоен од муслимани од Арабија чија цел била ширење на муслиманската религија. Арапските владетели биле следени од разни турски муслимански владетели и, во тринаесеттиот до четиринаесеттиот век, монголскиот водач Џингис Кан (околу 1162-1227). Помеѓу тоа време и дваесеттиот век, со Персија владееле низа династии, некои контролирани од локални групи, а некои од странци.

Во 1921 година, Реза Кан, ирански армиски офицер, ја основал династијата Пахлави. Тој стана император, или шах, сода им служи на свадбарите. Готвачот подготвува сос од кора од портокал, излупени бадеми и ф'стаци. Сосот се готви околу пет минути, а потоа се додава во делумно сварениот (парен) ориз. Потоа оризот се готви уште триесет минути. Рецепт за верзија на ова јадење може да се најде на претходната страница.

Јогуртот е главен дел од иранската исхрана. Чајот, националниот пијалок, се прави во метални урни наречени самовари . Се служи во чаши. Кога Иранците пијат чај, ставаат коцка шеќер на јазикот и го голткаат чајот низ шеќерот. Свинското месо и алкохолните пијалоци се забранети во исламот.

13 • ОБРАЗОВАНИЕ

Денес, повеќето Иранци завршуваат основно училиште. На ова ниво образованието е бесплатно, а учениците добиваат и бесплатни учебници. Учениците полагаат голем испит за да утврдат дали се квалификуваат да посетуваат средно училиште. (Средното образование е исто така бесплатно, освен мали такси.) Средните училишта се академски напорни. Учениците полагаат голем испит на крајот од секоја учебна година. Неуспехот на еден од предметите може да значи повторување на целата година. Универзитетите се бесплатни.

14 • КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Иран е познат по своите прекрасни џамии и друга архитектура, нарачани од владетели низ историјата.

Еден од најфасцинантните предмети на иранските уметнички дела е „Паун трон“, на кој сите ирански кралевипочнувајќи од XVIII век сед. Престолот носи повеќе од 20.000 скапоцени камења.

Најпознатиот ирански поети бил Фирдуси (АД 940–1020), кој го напишал националниот еп на Иран, Шахнаме (Книга на кралевите). Друг меѓународно познат ирански поет бил Омар Кајам (единаесеттиот век од нашата ера). Тој стана познат кога Едвард Фицџералд, британски писател, преведе 101 негова песна во книгата Рубаијата на Омар Кајам .

15 • ВРАБОТУВАЊЕ

Индустријата вработува околу една третина од работната сила во Иран. Професиите вклучуваат рударство, производство на челик и цемент и преработка на храна. Околу 40 отсто од работната сила е вработена во земјоделството. Оваа категорија вклучува земјоделство, одгледување добиток, шумарство и риболов.

Типичниот урбан работен ден во Иран трае осум часа, често почнувајќи во 7:00 часот. Работниците најчесто прават двочасовна пауза за ручек.

16 • СПОРТ

Најпопуларните спортови во Иран се борење, кревање тегови и коњски трки. Zur Khaneh, или Куќата на силата, е центар за физичка обука и борење каде што младите мажи се подложени на енергичен тренинг со тешки стапчиња и настапуваат во натпревари за борење за гледачите. Тенисот и сквошот се популарни, особено меѓу урбаните Иранци. Трките со камили и коњи се популарни во руралните области.

17 • РЕКРЕАЦИЈА

Во руралните области луѓето се забавуваат со патувачки групи наактери кои рецитираат поезија и изведуваат претстави. Општо земено, претставите раскажуваат приказни за историјата на Иран. Тие драматизираат важни епизоди и ги истакнуваат животите на познатите Иранци.

Во урбаните средини, мажите уживаат да го поминуваат слободното време во чајџилници, да се дружат и да пушат наргиле, или цевка за вода. Жените уживаат да го забавуваат семејството и пријателите во домот. Тие често поминуваат време ангажирани во занаети.

Иранците уживаат во играта шах, а многумина тврдат дека шахот бил измислен во нивната земја. Многу Иранци одат во џамијата секој петок, и за молитва и за дружење со пријателите.

18 • ЗАНАЕТИ И ХОБИИ

Персиските теписи се продаваат во сите делови на светот. Рачно ткаените теписи и килими во Иран се направени од свила или од волна и користат специјални јазли кои датираат од средниот век. Тие доаѓаат со многу дизајни и модели кои се разликуваат од регион до регион. Геометриските форми се најчести.

Градовите Шираз и Табриз, познати по своите килими, се познати и по нивната метална изработка. Металите како што се среброто и бакарот се направени во украсни чинии, чаши, вазни, послужавници и накит. Рамките за слики и кутиите за накит се украсени со форма на уметност позната како khatam . Ова вклучува употреба на слонова коска, коски и парчиња дрво за да се создадат геометриски обрасци.

Калиграфијата (украсни букви) е исто така ликовна уметност во Иран, како што е во голем дел одисламскиот свет. Стиховите од Куранот (светиот текст на исламот) се вешто напишани со рака и насликани со прекрасно течни букви.

19 • СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Некои од проблемите со кои се соочува Иран вклучуваат брз раст на населението, невработеност, недостиг од станови, несоодветен образовен систем и владина корупција. На 19 август 1994 година, илјадници луѓе во градот Табриз направија немири, покрај немирите на други места.

Жената сè уште нема право да се разведе од сопругот освен ако има доказ дека тој направил нешто лошо. Меѓутоа, во случај на развод, жените имаат право да добијат отплата за годините во кои биле во брак. Улогата на жените на работното место е подобрена од времето на Шахот.

Невработеноста е сериозен проблем, што го зголемува бројот на сиромашни во урбаните и руралните области.

Прекршувањата на човековите права од страна на печатот и од интелектуалците во Иран се извор на загриженост за активистите за човекови права и во земјата и во странство.

20 • БИБЛИОГРАФИЈА

Фокс, Мери Вирџинија. Иран. Чикаго, Ил.: Детски печат, 1991 година.

Иран: студија за земјата. Вашингтон, ДК: Конгресна библиотека, 1989 година.

Меки, Сандра. Иранците: Персија, исламот и душата на една нација. Њујорк: Пингвин книги, 1996.

Исто така види: Социополитичка организација - Сио

Маркс, Коупленд. Сефардско готвење. Њујорк: Доналд И. Фајн, 1982 година.

Нардо, Дон. НаПерсиската империја. Сан Диего, Калифорнија: Lucent Books, 1998.

Раџендра, Вијеја и Гизела Каплан. Култури на светот: Иран. Њујорк: Тајмс Букс, 1993.

Спенсер, Вилијам. Иран: Земја на престолот на паунот. New York: Benchmark Books, 1997.

ВЕБ-САЈТОВИ

Ирански културен информативен центар, Универзитетот Стенфорд. [Онлајн] Достапно //www.persia.org/ , 1998 година.

Иранска амбасада во Канада. [Онлајн] Достапно //www.salamiran.org/ , 1998 година.

Водич за патувања во светот. Иран. [Онлајн] Достапно //www.wtgonline.com/country/ir/gen.html , 1998 година.

Исто така прочитајте ја статијата за Иранцитеод Википедијаиме Реза Шах Пахлави (1878–1944). Во 1935 година, Шахот го смени името на земјата во Иран. Ова име се засноваше на Аријана,што значи „земја на ариевскиот народ“. По Втората светска војна (1939–45), шах Пахлави, кој застана на страната на Германија, беше принуден од власта од страна на сојузниците. Неговиот син, Мухамед Реза Шах Пахлави, го презеде владеењето со земјата. За време на Пахлавиите растеле западните културни влијанија и била развиена нафтената индустрија во Персија.

Во 1978 година, исламското и комунистичкото противење на Шах прерасна во она што стана познато како Исламска револуција. Ја организирал ајатолахот Рухолах Хомеини (1900–89), истакнат верски водач кој се вратил од егзил во Париз. На 11 февруари 1979 година, Хомеини и неговите поддржувачи успеаја да ја заменат секуларната влада на Шах со исламска република. Верските стандарди станаа водечки принципи за владата и општеството, а верските водачи познати како мула го водеа Иран. Илјадници дисиденти беа убиени или уапсени за време на десетгодишното владеење на Хомеини.

Од 1980 до 1988 година, Иран водеше тешка и скапа војна со својот сосед, Ирак. Повеќе од 500.000 Ирачани и Иранци загинаа, а ниту една од страните не беше во можност да тврди победа. Војната заврши во летото 1988 година, при што Иран и Ирак потпишаа договор за прекин на огнот договорен од Обединетите нации.

Во јуни 1989 година, духовниот водач иПочина шефот на државата, ајатолахот Хомеини. Околу два милиони Иранци присуствуваа на погребот на Хомеини во Техеран. Али Хамнеи го замени како духовен водач, а претседател стана Али Акбар Хашеми Рафсанџани.

2 • ЛОКАЦИЈА

Иран се наоѓа во југозападна Азија. Со површина од 635.932 квадратни милји (1.647.063 квадратни километри), Иран е малку поголем од државата Алјаска. Огромното, суво плато во центарот на земјата е опкружено со прстен од планински масиви прекриени со снег кои покриваат околу половина од областа на Иран. На север и на југ се крајбрежни низини. Планините Хорасан на исток имаат продуктивно обработливо земјиште и пасишта.

Иран има вкупно население од околу 64 милиони луѓе. Само Персијците, најголемата етничка група, живеат во развиените фарми и во големите градови на северното и западното плато.

3 • ЈАЗИК

Официјален јазик на Иран е фарси, кој е познат и како персиски. Фарси се зборува и во делови од Турција и Авганистан. Многу Иранци го разбираат арапскиот јазик, јазикот на Куранот (светиот текст на исламот). Азербејџанците зборуваат турски дијалект познат како азербејџански.

4 • ФОЛКЛОР

Многу муслимани веруваат во џини, духови кои можат да ја променат формата и да бидат видливи или невидливи. Муслиманите понекогаш носат амајлии (шарм) околу вратот за да се заштитат од џините. Приказните за џини често се раскажуваат кајноќ, како приказни за духови околу логорски оган.

5 • РЕЛИГИЈА

Огромното мнозинство Иранци (околу 98 проценти) се шиитски муслимани. Шијат, една од двете школи на исламот, е државна религија.

Исламската религија има пет „столбови“, или практики, кои мора да ги почитуваат сите муслимани: (1) молење пет пати на ден; (2) давање милостина, или зекат, на сиромашните; (3) пост во месец Рамазан; (4) правење на аџилак, или хаџ, во Мека; и (5) рецитирање на шехада (ешхаду ан ла илах ила Алах ве ешхаду во Мухамеду ресул Алах ), што значи „Сведочам дека нема друг бог освен Алах и дека Мухамед е пророк на Аллах“.

6 • ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ

Главниот секуларен празник е Навруз, древната персиска Нова година. Се одржува на 21 март, кој е и првиот ден на пролетта. Во градовите се слуша гонг или се пука топ за да се означи почетокот на новата година. На децата им се даваат пари и подароци, а танчери настапуваат на фестивали. Други национални празници вклучуваат Денот на национализацијата на нафтата (20 март), Денот на Исламската Република (1 април) и Денот на револуцијата (5 јуни).

Еден голем муслимански празник, Еид ал-Фитр, доаѓа на крајот на Рамазан, месецот на постот. Друг голем муслимански празник, Курбан Бајрам, ја одбележува подготвеноста на пророкот Авраам да го жртвува својот син по Божја заповед.

Исламскиот месец Мухарем е месец на жалост за внуците на пророкот Мухамед. Некои Иранци маршираат во улични поворки во кои се тепаат. Оние кои можат да си дозволат, даваат пари, храна и добра на сиромашните. Во текот на месецот Мухарем не смеат да се одржуваат венчавки или забави.

7 • ОБРЕДИ НА ПОМИНУВАЊЕ

Бракот е најважната фаза во животот на една личност, што ја означува официјалната транзиција кон зрелоста. Постојат две церемонии во брачната традиција: arusi (церемонијата на свршувачката) и agd (вистинската свадбена церемонија).

Родендените се особено радосни прилики. Децата имаат забави на кои јадат и играат традиционални игри. Обично се даваат сложени подароци.

Најблиските се собираат во домот на неодамна починатиот за да седат и тивко да се молат или да размислуваат. Тагувањето трае четириесет дена, а се носи посебна темна облека за да се покаже тага за покојникот.

Исто така види: Социополитичка организација - Источни Азијци од Канада

8 • ОДНОСИ

Повеќето луѓе во Иран користат разработен систем на учтивост, познат на фарси како taarof. Учтиви и комплементарни фрази се користат за да се создаде атмосфера на доверба и меѓусебно почитување. На пример, две лица ќе инсистираат другиот прво да помине низ врата. Може да има долга борба пред една личност конечно да попушти.

Иранците, како и многу луѓе од Блискиот Исток, се многугостопримливи. Домаќинот секогаш ќе му понуди на гостинот храна или друго освежување, дури и при кратка посета. Гладен или не, гостинот најчесто ја зема понудата за да му угоди на домаќинот.

Иранците се многу демонстративни со гестовите на лицето и рацете. Американскиот гест „палци нагоре“, што укажува на нешто добро направено, се смета за агресивен гест што може да создаде лошо чувство. Кога еден Иранец ќе открие дека го свртел грбот кон некого, што се смета за навредлив говор на телото, тој или таа ќе се извини. Другото лице обично ќе одговори: „Цветот нема ни назад ни напред“.

Од Иранец се очекува да се крене на нозе кога во собата ќе влезе некое лице со еднаква или поголема возраст или статус.

9 • УСЛОВИ ЗА ЖИВЕЊЕ

Дрвените куќи се вообичаени долж каспиското крајбрежје. На падините во планинските села има квадратни куќи направени од кал тули. Номадските племиња на планините Загрос живеат во кружни црни шатори направени од козјо влакна. Жителите на Балучистан, на југоисток, се земјоделци кои живеат во колиби.

Поголемите градови имаат многу високи станови. Некои имаат модерни комплекси на супермаркети кои се високи неколку ката.

Иако Иран извезува нафта, горивото за употреба во домовите не е секогаш достапно. Апаратите што се користат за готвење вклучуваат греалки на јаглен слични на скара и шпорети на јаглен.

10 • СЕМЕЈЕН ЖИВОТ

Просечната големина на нуклеарнотосемејството се намалува. Во моментов просечната големина е околу шест деца по семејство. Таткото е глава на иранското домаќинство. Сепак, постои неизговорено признавање на улогата и важноста на мајката. Во семејството постои општа почит кон мажјаците и кон постарите од себе. Младите покажуваат почит кон постарите браќа и сестри.

За остарените родители нивните деца се грижат до смрт. Постарите се почестени за нивната мудрост и за нивното место на чело на семејството.

Во петок, муслиманскиот ден за одмор и молитва, типично е семејствата да одат на излети, обично во парк. Таму гледаат деца како играат, зборуваат за актуелните настани и јадат подготвена храна. Училиштата и владините канцеларии се затвораат рано во четврток за да ја почитуваат оваа традиција.

11 • ОБЛЕКА

Западната облека и за мажи и за жени беше популарна до Исламската револуција во 1979 година. Оттогаш, жените се принудени да ја покриваат косата и да носат ирански чадор , долга наметка, кога е во јавност. Иранките носат многу шарени чадори во некои од руралните провинции.

Повеќето мажи носат панталони, кошули и јакни. Некои мажи, особено верски водачи, носат облека до подот, како јакна и ги покриваат главите со турбани. Планинарите продолжуваат да ја носат својата традиционална облека. За етнички Курди мажи во Иран, ова се состои од долги ракавипамучна кошула преку широки, заострени панталони.

Рецепт

Шерин Поло

Состојки

 • ½ чаша сушени парчиња кора од портокал
 • 2 Лажици пченкарно масло
 • ¼ шолја бланширани парчиња бадеми
 • ¼ шолја ф'стаци, излупени
 • 1 лажица шеќер
 • ¼ лажичка шафран, растворен во ¼ чаша топла вода
 • 2 шолји суров ориз, добро исплакнат
 • 1 лажичка сол
 • 5 лажици масло за јадење (било кој тип е во ред)
 • ¼ лажичка куркума

Насоки

 1. Ставете 1 чаша вода да зоврие. Додадете кора од портокал и динстајте 2 минути. Исцедете ги и оставете ги на страна.
 2. Загрејте масло во тава. Додадете бадеми и ф'стаци и мешајте на тивок оган додека бадемот не добие светло кафен (3 минути).
 3. Додадете кора од портокал. Мешајте на тивок оган уште 1 минута.
 4. Се меша со шеќер и мешавина од шафран/вода. Покријте и динстајте уште 3 минути. Тргнете го од оган и оставете го на страна.
 5. Подгответе ориз. Покријте 2 чаши исплакнат ориз со ладна вода. Додадете 1 лажичка сол. Оставете да кисне 30 минути.
 6. Пред да го исцедите оризот, истурете ½ чаша вода во мерна чаша и чувајте ја.
 7. Ставете 4 чаши вода да зовријат. Додадете ориз и ½ шолја резервирана течност за натопување. Гответе 8 минути.
 8. Исцедете го оризот и исплакнете со ладна вода.
 9. Истурете 3 лажици масло и ¼ лажичка куркума во голема тава. Брзо протресете ја тавата за даизмешајте.
 10. Додадете околу една половина од сварениот ориз. Покријте со околу половина од смесата од портокал. Повторете со уште два слоја и формирајте ја комбинацијата во тумба во форма на пирамида. Покријте и варете на тивок оган 10 минути.
 11. Измешаната смеса од ориз посипете ја со 2 лажици масло и 2 лажици вода. Покријте со чиста крпа и капакот на тавата. Гответе на многу тивок оган 30 минути за да се дозволи оризот да стане остар. Ова се нарекува тадик .
 12. Измешајте ги сите кори и послужете топло.

Адаптирано од Copeland Marks, Sephardic Cooking, New York: Donald I. Fine, 1982, стр. 161.

12 • ХРАНА

Иранската храна била под влијание на Турција, Грција, Индија и арапските земји. Овие влијанија може да се видат во јадења како што се шиш-кабоб, полнети листови од грозје, зачинети чорби со кари и јадења направени од јагнешко месо, урми и смокви.

Лебот и оризот се задолжителни на иранската трпеза. Лебовите доаѓаат во широк спектар на облици и големини. Иранците прават популарен кабаб со ражен познат како чело ќебап . Јагнешкото коцки без коски се маринираат во зачинет јогурт и се редат со зеленчук на метални раженчиња. Потоа се печат на жар и се служат на кревет со ориз.

Едно од најпопуларните јадења во Иран е слаткиот ориз со кора од портокал, шерин поло , исто така познат како „свадбен ориз“. Бојата и вкусот на оризот го прават соодветно јадење

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.