Економија - украински селани

 Економија - украински селани

Christopher Garcia

Егзистенцијални и комерцијални дејности. Украинската селска економија првенствено зависи од земјоделството, дополнето со риболов, лов, пчеларство и собирање бобинки, печурки и други диви намирници. Иако повеќето домаќинства чувале крави за млеко и волови за употреба како влечни животни, а можеби чувале и овци и свињи, сточарството било важна пазарна активност само во западните и степските региони. (Моментално е важно само на запад.) Главните култури се пченица, 'рж, просо, јачмен, овес и од неодамна, компири, леќата, пченка, грав, леќа, грашок, семе од афион, репа, коноп и лен. Градинарскиот зеленчук вклучува лук, кромид, цвекло, зелка, краставици, дињи, тикви, лубеници и ротквици. Се одгледуваат и хмељ, тутун и грозје, како и овошни и јаткасти дрвја. Нормалната рутина на исхрана е да имате четири оброци дневно: појадок, вечера напладне, мал попладневен оброк во 16 часот и вечера. Исхраната се состои од темен 'ржан леб, разни каши, супи и риба и овошје кога тие се достапни. Месото е одмор; вообичаената шема е да се заколат животно пред празник, да се јаде дел од месото за време на фестивалот, а остатокот да се зачува со лекување и правење колбаси. Огнот во огништето се смета за исклучително важен. Откако ќе се запали, не е дозволено да се гаси. Секое утро жарот се пуказа печење леб. Кога тоа ќе заврши, се готват другите намирници што треба да се јаде тој ден.

Исто така види: Култура на Кирибати - историја, луѓе, облека, традиции, жени, верувања, храна, обичаи, семејство

Индустриска уметност и трговија. Се практикувале разни занаети и занаети. Тие вклучуваат столарија, бакарство, штавење и изработка на темперамент, керамика, ткаење и везење. Украина е нашироко позната по своите везови и е речиси исто толку ценета по ткаењето, керамиката и резбаните и инкрустирани дрвени работи. Везот одамна е симбол на Украина. Постојат индикации дека професионализацијата во оваа област се случила рано, при што одредени жени биле специјализирани за везење и им ја продавале својата работа на своите соселани или им дозволувале да копираат дизајни. Вистинската комерцијализација беше започната на крајот на деветнаесеттиот век од страна на самоуправата на округот Полтава. По Првата светска војна, везот го преземаа работничките задруги. Државните работилници за народна уметност се отворени во 1934 година. Во моментов, главни центри за производство се Каимијанец-Подолски, Виница, Житомир, Киев, Чернихив, Полтава, Харков, Одеса, Дњепропетровск, Лвив, Косив и Чернивици.

Исто така види: Економија - Кмерски

Грнчарството е карактеристично за Украина уште од праисторијата, за што сведочат земјените садови пронајдени во ископувањата на Трипилија. Современата народна керамика се наоѓа во областите на најдобрите глини: Полилија, Полтава, Полисија, Подлахија, Чернихив, Киев, Харков, Буковина и Закарпатија. Сликање на стакло, изработка на слика назадниот дел од стаклениот лист, доживува преродба во западна Украина. Познати се и украинските бојадисани велигденски јајца отпорни на восок, pysanky . Тие се украсени со геометриски, цветни и животински мотиви. Традицијата на украсување јајца доживеа пад поради атеистичката политика на советскиот систем, но сега брзо се оживува и се потпира на украинската дијаспора за информации за дизајнот и техниката.

Поделба на трудот. Вообичаената словенска поделба на трудот - внатре (женско) / надвор (машко) - беше помалку карактеристична за Украинците отколку за соседните словенски народи. Во козачките семејства, тоа е веројатно затоа што машкиот глава на домаќинството бил отсутен подолго време, оставајќи ги неговата сопруга и децата сами да управуваат со фармата. Така, жените учествувале во одгледувањето на полските култури многу пообемно отколку на друго место, при што жетвата особено се сметала за женска работа. Колективизацијата беше ефикасна во Украина: првичниот огорчен отпор беше спротивставен со сила и распаднат од гладот ​​што следеше. Поделбата на трудот на колективната фарма ги следи руските обрасци. И современите анегдоти и статистиките покажуваат дека се појавила нова поделба на трудот: работните места се доделуваат по пол, не според степенот на тешка физичка работа, туку според степенот на техничка експертиза за која се верува дека е неопходна, технолошкинапредни работни места одат на мажите.


Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.