Религија и изразна култура - Педесетница

 Религија и изразна култура - Педесетница

Christopher Garcia

Религиозни верувања. Огромното мнозинство на Ни-Вануату денес се христијани поврзани со протестантска и католичка деноминација, иако верувањата и практиките вклучуваат нови преработки и на христијанството и на религијата на предците. Во минатото, религијата се фокусирала на светиот карактер на предците. Зборувачите на Са мислеа дека нивните предци се исконски творци суштества одговорни за природниот и општествениот свет. Немаше лесен превод на овие верувања во монотеистичко христијанство. Се смета дека предците сè уште имаат континуирано влијание во светот на живите, а живите честопати се вклучени во обиди да ги задоволат или смират далечните или неодамнешните предци. Оценетото општество е засновано на желбата да се приближи до состојба на моќ на предците. Покрај натприродните сили што им се припишуваат на мртвите и на живите, се смета дека постојат и други натприродни суштества. Во јужниот дел на Педесетницата, тука спаѓаат духовите на необработените шуми на предците, духовите на машките куќи, џуџестите духови кои живеат во шумата и речните корита и еден вид огр со посебен апетит за малите деца.

Верски практичари. Религијата на предците вработувала некои специјалисти со скратено работно време, вклучувајќи свештеници за земјоделска плодност, временски услови и војна, како и волшебници и гатачи. И покрај влијанието на христијанството, свештениците и волшебниците сè уште се идентификувани,дури и во христијанските заедници. Тие се надополнети со специјалисти за христијански ритуали — свештеници, министри и ѓакони, кои во најголем дел се и мажи.

Церемонии. Главните традиционални церемонии се раѓањето, обрежувањето, бракот, земањето оценки и смртта. Од овие обрежувањето и земањето оценки се убедливо најспектакуларните и најдолго. Покрај тоа, тука е и единствениот обред на нуркање на земја, кој се изведува годишно во времето на жетвата на јамката. Ова стана голем туристички спектакл. Во популарната претстава атлетскиот аспект на нуркање од кула од 100 стапки е нагласен, но религиозниот аспект е најважен за звучниците Sa, и се смета дека постои директна врска помеѓу успехот на нуркањето и квалитетот на жетвата јам . Младите мажи кои толку сакаат нуркаат, од платформи на зголемени височини со лијани врзани за нивните глуждови за да го спречат нивниот пад. Во изградбата и ритуалниот надзор се вклучени постари мажи. На жените не им е дозволено да ја набљудуваат кулата додека не танцуваат под неа на денот на нуркањето, иако митот ја признава жената која е првата што ја смислила оваа практика.

Уметност. Главните уметнички изрази се ткаени душеци и корпи, декорација на телото, ефемерни церемонијални структури и, во минатото, маски. Музичките инструменти вклучуваат обични гонги со шлиц, лупи од трска и флејти од бамбус. Гитари и укулели сеисто така свирени, а локалните композиции се под големо влијание од музиката на гудачките бендови што се слушаат на радио и касети. Музиката и танцот се централни за повеќето церемонии и постојано се компонираат и реинтерпретираат. Има и огромен корпус на митови кои се извор на естетско задоволство и често се придружени со песни.

Исто така види: Андрас - Вовед, локација, јазик, фолклор, религија, големи празници, обреди на премин

Медицина. Во минатото многу болести се сметаа за одмазда на предците поради кршење на правилата за сексуална и рангирана сегрегација. Ова понекогаш имало форма на поседување дух што бара егзорцизам. Други лекови вклучуваа лековити магии, амајлии и употреба на широка фармакопеја на билки и глини. Лекот често се администрираше во домаќинството, но доколку третманот беше неуспешен, може да се побара помош од гатачи. Луѓето се еклектични во интегрирањето на традиционалната и западната медицина, и тие обично ќе ги пробаат и двете. Постојат локални амбуланти и некои здравствени центри управувани од мисии или од државата, а таму сè почесто раѓаат жени. Хронична или сериозна болест бара отстранување во болница во Санто или Порт Вила.

Исто така види: Култура на Фарските Острови - историја, луѓе, облека, жени, верувања, храна, обичаи, семејство, социјални

Смрт и задгробен живот. Смртта обично се гледа како резултат на напад од предци или волшебници. Групирајте блиски роднини во куќата на лицето што умира и галете го или неа, плачејќи го оплакувањето. Телото на починатиот е завиткано во ритуални украси и душеци, а потоа закопано (претходно под куќатано сега надвор од селото). При смртта се прават пресудни престации на братот на мајката и на другите матрилатерални роднини. Тагувањето се состои од ограничувања во облекувањето и храната, кои постепено се олабавуваат додека не се одржи гозба на стотиот ден. На дваесеттиот ден се смета дека духот на мртвата личност трча по планинскиот венец на средината на островот и скокнал низ црна пештера во Лонве, подземното село на мртвите. Таму сè е небесно: храната доаѓа без работа, има постојани убави мелодии на кои може да се танцува, а слатки парфеми го исполнуваат воздухот.

Прочитајте ја и статијата за Пентекостод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.