Сродство, брак и семејство - Сури

 Сродство, брак и семејство - Сури

Christopher Garcia

Сродство. Сури секогаш вели дека припаѓаат на единицата наречена кено, збор што значи „гранка“ или „стебло“ и може да се преведе со традиционалниот концепт на „клан“, патрилинески дефиниран. Сепак, строгото потекло е само лабав услов за членство. Овие „кланови“ не се територијални единици, бидејќи нивните членови ги има во сите територијални поделби и села. Во рамките на клановите, Сури се гледаат себеси како припадници на лозански групи, со именуван, познат (пра) дедо. Терминологијата на нивната врска е од типот Омаха: од страната на мајката, машките агнати на Его - на пример, браќата на мајката и нивните синови - се означени со истиот термин; сестрата на мајката се нарекува со терминот „мајка“. Постои силна солидарност меѓу лозата и членовите на кланот - барем кога живеат заедно во едно село; се манифестира во прилики како што се бракови, церемонии на помирување и погреби.

Исто така види: Историја и културни односи - Бахамци

Брак. Можни се бракови само преку кено (клан) линии. Оваа стриктура е внимателно набљудувана, иако се случуваат сексуални врски меѓу членовите на номинално истиот клан (некои од нив се расцепиле на две именувани половини). Браковите обично се договараат откако ќе завршат натпреварите за дуели во дождовната сезона. Во тоа време, една девојка, откако ги гледала натпреварите и го избрала својот омилен дуел, се обидува да му пријде на избраната со индиректни пораки испратени прекупријатели и роднини. Во сообраќајот меѓу двете семејства се тестира можноста за брачен сојуз. Одлучувачки е, прво, претпочитањето на девојката и, второ, износот на невестата-богатство (во говеда, ситен фонд и/или куршуми и пушка) што треба да го плати семејството на младоженецот. По почетокот на преговорите, може да поминат месеци пред да се постигне договор. Кога ќе се склучи договор, се организира вистинската свадбена церемонија, со пиво, песна и игра, и ритуално влегување на девојката во новата колиба и во семејството на младоженецот. Помеѓу Сури, бракот подразбира повеќеверижен сојуз меѓу две роднини групи. Разводот е редок.

Исто така види: Тробриандските Острови

Домашна единица. Домашната единица во основа е онаа на мажената сопруга и нејзините деца. Таа има своја колиба, градина, економски активности и социјална мрежа. Мажот е дел од единицата како додаден член, така да се каже; тој обично треба да го поминува своето време меѓу разни сопруги. Тој нема лична колиба. Тој е маргинален за повеќето активности на оваа единица: спие и јаде во колибата на сопругата, таму ги чува личните работи и таму ги среќава и се грижи за своите деца, но неговите главни обврски се стадото, чуварот, повремено ископување злато, земјоделски работи, учество во рации и јавни дискусии и состаноци, сето тоа извршено надвор од домашната сфера, а често и надвор од селото. Домашните единици се независни. Иманема систематски обрасци на соработка помеѓу пошироките роднински групи.

Наследство. Бидејќи основното богатство на Сури е добитокот (но сега и пушките), правилата и дебатите околу наследството на стадата е главната преокупација на роднините кога ќе умре возрасен човек, особено кога се работи за маж. Постои пропорционална поделба на животните, според стажот на возраста на синовите и браќата. Личниот имот (како што се алатки, контејнери со млеко, украси и облека за дуел) е поделен меѓу синовите - но не без расправии. Омилената пушка (обично калашников или М-16) оди кај најстариот одговорен син. Постарите, неавтоматски пушки одат кај помладите синови или кај синовите на браќата или браќата. Нема наследство на полиња. Земјоделските средства и другите ситници се поделени на децата на кои им треба. Дел од добитокот и готовината се наследени и од сопругите. Сточниот имот на починатите жени се распределува меѓу нејзините синови и ќерки.

Социјализација. Сури ги туркаат своите деца - и момчињата и девојчињата - да бидат независни и наметливи: тоа е многу очигледно од игрите што ги играат малите деца. Нема физичка казна, како тепање или штипкање, туку многу вербална дискусија, охрабрување и опомена. Децата од двата пола ги учат нивните родови активности следејќи ги своите родители, постарите роднини и врсниците. Од вековитеод 6 до 7 години, децата започнуваат колективни активности (игра, собирање овошје, малку овчарство, цртање вода, носење дрва за огрев, мелење) во групи од нивниот пол. Мажјаците адолесценти организираат церемонијални борби со стапови, кои се големи настани кои се целосно сури. Учеството е задолжително за сите зрели мажи. Постарите од Сури формираат возрасна група што ја почитуваат помладите. Во домашната сфера, родителите се многу почитувани од нивните деца. Практично нема меѓугенерациско насилство, како што има меѓу Меен, тесно поврзан народ Сурмик. Иако во минатото Сури имаше две основни училишта, сега нема државно училиште меѓу Сури, а децата Сури не ги посетуваат училиштата надвор од нивната област. Така, тие не се изложени на многу меѓуетнички или вонгрупни социјални контакти. Тие развиваат силна групна свест и гордост, што често резултира со презир кон сите групи кои не се Сури.


Прочитајте ја и статијата за Суриод Википедија

Christopher Garcia

Кристофер Гарсија е искусен писател и истражувач со страст за културни студии. Како автор на популарниот блог, World Culture Encyclopedia, тој се стреми да ги сподели своите сознанија и знаења со глобалната публика. Со магистерска диплома по антропологија и долгогодишно искуство во патувањето, Кристофер носи уникатна перспектива во културниот свет. Од сложеноста на храната и јазикот до нијансите на уметноста и религијата, неговите написи нудат фасцинантни перспективи за различните изрази на човештвото. Привлечното и информативно пишување на Кристофер беше прикажано во бројни публикации, а неговата работа привлече сè поголемо следбеници на културни ентузијасти. Без разлика дали навлегува во традициите на древните цивилизации или ги истражува најновите трендови во глобализацијата, Кристофер е посветен на осветлувањето на богатата таписерија на човечката култура.